Харківська область - один з небагатьох регіонів країни, в якому розрахунки аграріїв з власниками земельних паїв за оренду землі виконані практично повністю. Про це в Харкові в ході медіадня проекту USAID "Агроінвест" повідомила в.о. начальника Головного управління агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Олена Кулик. За її словами, в Харківській області 191 тис. орендодавців землі. Середній розмір ділянки, якою володіють орендодавці, становить 5,6 га. Загальна вартість орендних земель складає більше 12 млрд.грн., обсяг оренди, яка щорічно виплачується, - 388,6 млн.грн.

Як відзначила О.Кулик, зараз проходить обговорення проекту закону про ринок земель в Україні, який уже прийнятий у першому читанні. Його планується ввести в дію у 2013 р., після чого сільгоспземлі можна буде не тільки здавати в оренду, а й продавати. "Для аграріїв це питання дуже важливе. Ринок землі дасть можливість залучити інвестиції в сільгоспвиробництво, а також - засоби в розвиток сільських територій. Адже після переоцінки земель збільшиться орендна плата і, відповідно, відрахування від неї до місцевих бюджетів", - відзначила О.Кулик .

Довідка "SQ". Площа сільгоспугідь Харківської області складає 1,9 млн. га, що становить 5,2% їх загальної площі в Україні.

9 грудня 2011 р, Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про ринок землі", яким передбачається можливість купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення з 2013 р. 20 грудня парламент продовжив термін дії мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2013 р.