У рамках програми електрифікації залізниць України на 2011 - 2016 рр. планується електрифікувати низку ділянок у Харківській області, які обслуговує Південна залізниця. Про це повідомили "SQ" у прес-службі ДАЗТ "Укрзалізниця".

За даними прес-служби, до кінця 2012 р. електрифікують напрямок руху Полтава - Красноград - Лозова протяжністю 176 км, де буде організований основний коридор прискорених і швидкісних поїздів Львів - Київ - Полтава - Донецьк. До 2014 р. буде електрифікована ділянка Красноград - Новомосковськ протяжністю 98 км для впровадження швидкісного руху в напрямку Київ - Дніпропетровськ. До 2017 р. буде електрифікована ділянка Ворожба - Суми - Люботин довжиною 225 км на напрямку Конотоп - Люботин - Полтава і далі на захід і південь. Це необхідно для розвантаження напряму Конотоп - Дарниця - Київ і далі на Львів.

Як пояснили в прес-службі, за рахунок електрифікації планується знизити собівартість перевезень на 55-60% завдяки відмові від дорогого дизпалива. Витрати на закупівлю електроенергії для виконання однакової експлуатаційної роботи електротягою в 3,8-4,5 рази нижчі, ніж на закупівлю дизпалива при застосуванні тепловозної тяги.

Усього до 2016 р. включно залізничники планують електрифікувати 1 тис. 562 км на ділянках, що входять до стратегічно важливих напрямків розвитку залізничного транспорту України. Вони проходять п'ятьма залізницями - Південною, Одеською, Придніпровською, Південно-Західною та Донецькою.

Довідка "SQ". Експлуатаційна довжина електрифікованих залізниць України становить 9 тис. 877 км. Електрифіковані ділянки становлять 45% загальної експлуатаційної довжини залізниць. Оптимальним для країн з розвиненою залізничною інфраструктурою є електрифікація 50-60% загальної довжини залізничних мереж країни з виконанням ними 90-95% загального обсягу перевезень. За абсолютною довжиною електрифікованих залізниць Україна займає 10-е місце серед країн світу і шосте - серед країн Європи.

4 листопада, в День залізничника, планується відкрити наскрізний рух електрифiкованою ділянкою від Полтави до Кременчука.

ПЗ входить до складу шести залізниць України, які об'єднує "Укрзалiзниця". Південна залізниця проходить територією семи областей України: Донецької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської та Чернігівської. Управління Південної залізниці розташоване в Харкові.