Агентство "Кредит-Рейтинг" оголосило про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів Харкова та випуску іменних відсоткових облігацій міськради на 99,5 млн.грн. на рівні "uaА". Про це повідомили в агентстві "Кредит-Рейтинг". За даними агентства, прогноз рейтингів - позитивний. Для оновлення кредитних рейтингів агентство враховувало результати аналізу економічних та фінансових показників міста за I півріччя 2012 р., демографічну ситуацію, стан ринку праці та низки інших чинників.

В агентстві зазначили, що позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом "uaA" характеризується високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності чутливий до впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов. Позитивний прогноз вказує на можливість підвищення рейтингу протягом року при збереженні позитивних тенденцій і нівелюванні поточних ризиків.

За даними агентства, рейтинг міста підтримується зростанням обсягів надходжень до бюджету на 20,8% і поліпшенням соціально-економічного розвитку. Обмежують рівень рейтингів підвищене пряме боргове навантаження на бюджет міста у 2012 р., а також та обставина, що рівень середньомісячної зарплати в місті нижчий середнього по країні при одночасній залежності доходної частини бюджету міста від надходжень податку з доходів фізичних осіб. Знижує рейтинг також високий рівень зносу основних засобів, у тому числі житлового фонду, об'єктів інженерної інфраструктури міста, а також необхідність здійснення значних капітальних вкладень у їхнє відновлення при одночасно високому рівні заборгованості населення за житлово-комунальні послуги в розрахунку на одного мешканця.