"КП "Харківводоканал" продовжує наполягати на підвищенні тарифів", - заявив 17 квітня журналістам перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. За його словами, на скільки саме підприємство пропонує підвищити тариф, сказати складно, тому що цим питанням займаються Харківська міськрада й виконком. "Усі документи з обгрунтуванням необхідності підвищення передані до Нацкомуслуг. Ця комісія працює в Києві і зараз розглядає питання, в якому вигляді ці тарифи затвердити. Так, як пропонує підвищити тарифи водоканал, комісія поки не погоджується зробити. Які заходи переконання підприємства комісія зробить, ми сказати не можемо, а узгодження позицій ведеться вже два місяці", - зазначив В.Дулуб.

За його словами, відомо, що зараз тариф на водопостачання покриває 47% витрат "Харківводоканалу", на водовідведення - 53% витрат, які несе підприємство. "І при водопостачанні, і при водовідведенні працюють електронасоси, і без електроенергії підприємство працювати не може. При цьому заборгованість цього КП за електроенергію досягла вже близько 300 млн.грн. Ми вдячні "Харківобленерго" за те, що ця компанія не вживає рішучих заходів стосовно водоканалу, хоча їм дуже важко працювати", - повідомив перший заступник губернатора.

Він також повідомив, що "Харківводоканал" може розраховувати отримати з держбюджету компенсацію за різницю в тарифах і собівартості виробництва послуг. Усього Харківська область отримає близько 350 млн.грн. компенсації, а водоканал може розраховувати на частину цієї суми. Документи на покриття різниці в тарифах для "Харківводоканалу" за рахунок держкоштів знаходяться на розгляді в міністерстві. "В цілому по області розраховані борги всіх підприємств - і з водопостачання, і з теплопостачання, - які виникли через різницю в тарифах", - зазначив В.Дулуб.

За його словами, коли кошти прийдуть, "Харківводоканал" може направити їх на погашення заборгованості перед "Харківобленерго". "Зараз водоканал має найбільшу суму боргу в Україні. Але знову-таки, погашення цієї різниці в тарифах - це не системне вирішення проблеми. Адже потрібно буде платити за електроенергію і після погашення утвореної заборгованості. Тому без підвищення тарифів і без того, щоб налагодити платіжну дисципліну на водоканалі, проблема вирішена не буде, і будуть накопичуватися борги", - зазначив В.Дулуб.

Довідка "SQ". Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомуслуг), з 1 квітня 2012 р. змінила КП "Харківводоканал" тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Нацкомуслуг встановила такі тарифи на послуги з централізованого водопостачання: для потреб населення Харкова - 2,04 грн. за 1 куб. м (без ПДВ); для потреб бюджетних установ - 7,61 грн. за 1 куб. м (без ПДВ); для потреб інших споживачів - 7,61 грн. за 1 куб. м (без ПДВ).

Також Нацкомуслуг встановила такі тарифи на послуги з централізованого водовідведення: для потреб населення - 0,93 грн. за 1 куб. м (без ПДВ); для потреб бюджетних установ - 5,05 грн. за 1 куб. м (без ПДВ); для потреб інших споживачів - 5,05 грн. за 1 куб. м (без ПДВ).

В цілому Нацкомуслуг прийняла рішення про підвищення з 1 березня тарифів на водопостачання і водовідведення для побутових споживачів у середньому на 7,8%.