В харьковском аэропорту создадут базу для обслуживания самолетов "Boeing"ПрАТ "Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" (МАУ, Київ) створить базу обслуговування літаків "Boeing" у міжнародному аеропорту "Харків". Про це 15 лютого в Харкові повідомив президент "Міжнародних авіаліній України" Юрій Мірошников. За його словами, компанія буде виконувати таку кількість рейсів з аеропорту "Харків", що буде економічно доцільно постійно базувати один з літаків у місті. Усього в компанії 20 літаків "Boeing".

Як зазначив Ю.Мірошников, в аеропорту працюватиме невелика бригада фахівців-техніків, будуть ночувати екіпажі. "Літак час від часу, за необхідності, буде прилітати до Києва. У нас уже є досвід такого базування у Львові та Одесі. Я так думаю, що і Харків приєднається до списку міст, де базуються літаки МАУ. Створення бази станеться незабаром, уже влітку цього року", - заявив Ю.Мірошинков.

Як повідомив "SQ" генеральний директор компанії "New Systems AM" (оператор аеропорту "Харків") Володимир Васильченко, він вважає позитивним те, що в аеропорту будуть базуватися літаки МАУ. "Авіакомпанія, мабуть, розраховує різко збільшити кількість перевезень, тому літак буде максимально завантажений. У цілому, ключовий елемент маршрутної мережі - це літак. Попит на перевезення зараз вторинний, а є дефіцит саме літаків", - заявив В.Васильченко.

Довідка "SQ". За даними компанії "Центр бронювання авіаквитків і туризму" (Харків), з 15 лютого рейси за маршрутом "Київ - Харків - Київ" буде виконувати тільки авіакомпанія "МАУ". Ціни на квитки залежать від терміну їх бронювання. Якщо квитки замовити як мінімум за тиждень, то їх вартість становить для економ-класу 1 тис. 355 грн. в один кінець на денний рейс і 1 тис. 929 грн. на ранковий рейс. При цьому на найближчі два-три дні квитків економ-класу вже зазвичай немає. Квитки бізнес-класу на завтра коштують від 2,5 тис.грн.

У листопаді 2011 р. МАУ призупинили виконання рейсів за маршрутом "Харків - Київ (Бориспіль) - Харків" у зв'язку з роботами з реконструкції аеродромного комплексу міжнародного аеропорту "Харків". Протягом кількох місяців уповноваженим авіаперевізником на даному напрямку була компанія "Аеросвіт", а польоти відповідно до укладеного договору виконувала компанія "Дніпроавіа". Авіакомпанія "МАУ" виконуватиме польоти на цьому маршруті в партнерстві з авіакомпаніями "Аеросвіт" й "Авіалінії Антонова" щодня, три рази на день, на повітряних судах "АН-148" і "Boeing-737" з двома класами обслуговування - бізнес- та економ-класом.

У міжнародному аеропорту "Харків" у листопаді 2011 р. уведена в лад нова злітно-посадкова смуга (ЗПС) довжиною 2500 м (курс 07/25). Одночасно з нею продовжує діяти стара смуга (курс 08/26). У січні цього року введений в експлуатацію новий перон на 21 місце для всіх типів середньомагістральних повітряних суден (наприклад, "Boeing 737" і "Airbus A-320"). Реконструкція аеропорту проходить у рамках підготовки Харкова до Євро-2012.