Новий тариф квартплати, який планується ввести в Харкові з січня 2012 року, розрахований на підставі методики, затвердженої Кабінетом міністрів України. Про це повідомив сайт Харківської міськради з посиланням на директора Департаменту економіки та комунального майна Михайла Фатєєва.

За словами М.Фатєєва, існує методика розрахунку послуги на утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, затверджена постановою Кабміну. "В цій постанові з кожної послуги наведена розрахункова формула, в яку підставляються необхідні дані, і на виході ми отримуємо розмір тарифу. У формулу підставляються фактичні і планові дані, наприклад, змінюється мінімальна заробітна плата і постійна величина - площа будинку", - пояснив директор Департаменту економіки та комунального майна.

Він навів приклад однієї з таких формул - на прибирання прибудинкових територій (ТВП):

ТВП = (Оз + Вф + Н + М + І): Пз,

де Оз - заробітна плата; ВФ - відрахування із заробітної плати внесків до Пенсійного фонду України та інших фондів соціального страхування; Н - накладні витрати; М - матеріальні витрати; І - обов'язкові платежі до бюджету; Пз - сумарна загальна площа квартир (житлових приміщень у гуртожитку) та нежитлових приміщень у житловому будинку (гуртожитку).

З іншими формулами розрахунку тарифів можна ознайомитися тут.

Як повідомив М.Фатєєв, до того як почався розрахунок тарифів, була проведена повна інвентаризація житлового фонду Харкова, і на кожен будинок КП "МіськБТІ" виготовило техпаспорт, у якому вказана загальна площа будинку, площа нежитлових приміщень і так далі. Ці дані були використані при розрахунках нового тарифу.

Довідка "SQ". У Харкові з 1 січня хочуть підвищити тарифи квартплати. З 21 листопада серед харків'ян почали поширювати спецвипуск газети Харківської міськради "Харьковские известия", в якому опублікований проект рішення виконкому міськради про підвищення з 1 січня 2012 р. тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій. Як сказано в аналізі проекту рішення, що існують з 2009 р. тарифи "не відшкодовують економічно обгрунтовані витрати на надання послуг", через що збитки "Житлкомсервісу" за 9 міс. 2011 р. складе 53,3 млн.грн. До тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій включена оплата 11 послуг (з нього виведена оплата послуги на вивіз побутових відходів, яка буде оплачуватися окремо).