Москву и Сочи целесообразно связать скоростным железнодорожным сообщением через Харьков – начальник Южной железной дороги"Російські міста Москву і Сочі доцільно пов'язати швидкісним залізничним сполученням через Харків", - заявив 15 жовтня "SQ" начальник Статутного територіально-галузевого об'єднання "Південна залізниця" (ПЗ) Віктор Остапчук. За його словами, в Росії планують створити швидкісне сполучення між Москвою і Сочі у зв'язку з Олімпіадою 2014 р., яка відбудеться в Сочі. Ця швидкісна лінія буде проходити в Білгородській області. "Тому для нас це цікавий проект. Про це поінформовано Харківську облдержадміністрацію, і я думаю, що цей проект потрібно реалізувати разом із росіянами", - зазначив В.Остапчук.

За його словами, Харків традиційно був ближче до Росії, ніж інші міста України. "Тому сьогодні багато людей, які живуть, наприклад, в Полтавській області або Кіровоградській, прагнуть їхати не до Києва, а до Харкова і звідси вже їхати до Москви. Традиційно склалося, що це найкоротший шлях. Важливо також і те, що багато росіян їдуть відпочивати до Криму. Найкраще до Криму їхати через Харків. Розвиток Харкова як транзитного порталу буде рости, і це питання потрібно вирішувати, не применшуючи значення інших залізничних вузлів", - зазначив В.Остапчук.

За його словами, низку проблем створення сучасного транзитного вузла в Харкові вирішило б будівництво третьої черги Південного вокзалу ст. "Харків-пасажирський". "У наших планах, побудувати термінал, який дозволяв би пасажиру проходити відразу митний огляд, паспортний контроль і їхати до Росіі. Ці питання були вже узгоджені з російськими колегами, але, на жаль, не було достатнього фінансування цього серйозного проекту", - зазначив В.Остапчук.

Довідка "SQ". Президент України Віктор Янукович запропонував президенту Росії Дмитру Медведєву спільно здійснювати проекти, пов'язані з чемпіонатом Євро-2012 і Олімпіадою в Сочі в 2014 р. Про це В.Янукович заявив на зустрічі в державній резиденції президента РФ "Завидово" у Тверській області.

Відповідно до проекту РЖД щодо реалізації швидкісного руху між Москвою і чорноморськими курортами, час руху поїздів зі столиці до півдня планується знизити до 15-16 годин замість 28-35 годин на сьогоні. Проект передбачає модернізацію існуючих, а також будівництво нових залізничних колій та ліній у Курському напрямку.