Балаклейский шиферный комбинат до конца года изготовит более 65 млн. плиток шифераЗаступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юрій Сапронов 14 вересня відвідав Балаклійський район (Харківська обл.), де ознайомився з роботою ТОВ "Балаклійський шиферний комбінат". Як відзначили на комбінаті, від 1 квітня 2010 р. підприємство відновило виробництво, яке було зупинено від 4-го кварталу 2009 р. через фінансово-економічну кризу. До кінця року комбінат планує виготовити 65,3 млн.плиток шиферу.

За словами керівництва комбінату, що забезпечує робочими місцями 370 чол., проблемним питанням для підприємства залишається складність оформлення земельних правовідносин. Віце-губернатор пообіцяв підтримку з боку ХОДА у вирішенні цього питання.

Цього ж дня Ю.Сапронов побував на Балаклійському заводі компанії "Хенкель Баутехнік (Україна)". За словами заступника голови ХОДА, "Хенкель Баутехнік" є лідером у виробництві сухих будівельних сумішей в Україні. Зараз на заводі працює 172 людей. За вісім місяців 2010 р. середньомісячна зарплатня одного штатного працівника склала 3 тис. 180 грн., що на 18% більше, ніж за аналогічний період 2009 р. "Підприємство є одним з основних платників податків в районі", - підкреслив віце-губернатор.

Також Ю.Сапронов відвідав Шебелинське відділення з переробки газового конденсату та нафти, де ознайомився з технологіями переробки конденсату та оглянув основні виробничі потужності. У 2010 р. підприємство планує переробити 631,6 тис.т вуглеводневої сировини (на 14,3% менше, ніж у 2009 р.). Основною проблемою підприємства залишається відсутність достатньої кількості сировини. А стратегічним пріоритетом розвитку Шебелинського відділення з переробки газового конденсату та нафти, за словами його керівництва, є введення в дію установки ізомеризації бензинів, що дозволить довести характеристики високооктанових бензинів до вимог світового рівня та збільшити їхній випуск.

Довідка "SQ". У 1963 р. у Балаклії було створено "Балаклійський цементно-шиферний комбінат", частиною якого був комплекс цехів з виробництва шиферу. У 1996 р. відбувся поділ на ВАТ "Балцем" і ТОВ "Балаклійський шиферний комбінат", що нині функціонують.

Компанія "Хенкель Баутехнік (Україна)" - виробник будівельних сумішей "Ceresit", "Thomsit", шпалерних клеїв і фарб "Metylan", побутових клеїв і будівельних сумішей марки "Момент". Компанія зареєстрована в Україні з 1998 р. На даний момент в Україні працює п'ять заводів компанії: у Вишгороді Київської області (потужністю 150 тис. т на рік); у Балаклеї (потужністю 210 тис. т на рік); у Вишгороді Київської області (потужністю 35 тис. т на рік); у Цюрупинську Херсонської області (потужністю 150 тис. т на рік); в Миколаєві Львівської області (потужністю 210 тис. т).