Н.Азаров на Харьковщине принял участие в открытии Червонодонецкой компрессорной станции

ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" ввела в експлуатацію другу ступінь стиснення Червонодонецької дотискувальної-компресорної станції (ДКС) (Балаклійський район Харківської обл.). В урочистому відкритті другої ступені, яке пройшло сьогодні, 15 червня, взяли участь прем'єр-міністр Україна Микола Азаров, міністр палива та енергетики Юрій Бойко, директор "Укргазвидобування" Юрій Борисов, голова Харківської облдержадміністарції Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов та представники місцевих органів влади.

Як заявив у ході відкриття М.Азаров, модернізація Червонодонецької ДКС - це внесок в енергонезалежність України. "Україна може і буде вирішувати поставлені завдання з видобування газу", - зазначив прем'єр.

За словами директора "Укргазвидобування" Ю.Борисова, модернізація ДКС дозволить збільшити видобування газу на Шебелинському родовищі на 100 млн. кубометрів газу на рік.

За даними "Укргазвидобування", будівництво другого ступеня Червонодонецької станції було розпочато в грудні 2010 р. Другий ступінь містить сучасні газоперекачувальні апарати "Taurus-70" (робочий і резервний). Апарати поставлені компанією "Solar" (США). Введення другого ступеня дозволить компенсувати падіння видобування газу на Шебелинському родовищі, а також вирішити проблему сезонної нерівномірності споживання газу. Загальна вартість проекту - 380 млн.грн. Очікуваний термін окупності - 1 рік. Модернізація протягом 10 років дасть прибуток в 1 млрд.грн.

Довідка "SQ". Червонодонецька дотискувальна компресорна станція була введена в експлуатацію 1971 р. для компримування газу Шебелинського газоконденсатного родовища. На станції було встановлено 15 газомотокомпресорів (10 ГКНА). Станція була одноступеневою. Газ подавався на Харківський промвузол і на вхід Хрестищенської ДКС з коефіцієнтом стиснення 1,8 - 1,9. Річний обсяг компримування становить 2-2,1 млрд.куб.м газу (88% обсягу видобування газу на Шебелинському родовищі, а також 25% - загального видобування ГПУ "Шебелинкагазвидобування").

Реконструкція першого ступеня Червонодонецької ДКС була проведена 2004 р. При цьому газомотокомпресори переоснастили новими циліндрами більшого діаметра (були циліндри діаметрами по 250 мм, а встановили - по 350 мм). Це дало можливість знизити робочий тиск на вході до станції з 1,52 до 0,6 МПа. Падіння видобування газу з Шебелинського родовища було зупинено до 2012 р.

На компресорній станції працює 86 осіб, у тому числі 15 інженерів.

ГПУ "Шебелинкагазвидобування", до структури якої входить Червонодонецька ДКС, є базовою виробничою структурною одиницею ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз Україна", яке забезпечує 43% загального видобування газу в Україні. У Харківській області видобувається 8,6 млрд.куб.м газу на рік, в Україні - 20 млрд.куб.м газу на рік. ГПУ "Шебелинкагазвидобування" видобуває 7,5 млрд.куб.м газу на рік з 38 родовищ.