Швидкісний поїзд "Skoda" сьогодні, 15 травня, вирушив у рейс електрифікованою ділянкою Полтава-Красноград-Лозова Південної залізниці. Як повідомили "SQ" у прес-службі Міністерства інфраструктури України, таким чином, на цьому маршруті запроваджено швидкісний рух.

В урочистому відкритті ділянки Полтава-Красноград-Лозова взяли участь керівник апарату Міністерства інфраструктури Володимир Корнієнко, генеральний директор ДАЗТ "Укрзалізниця" Володимир Козак і начальник Південної залізниці Віктор Остапчук.

Виступаючи перед залізничниками, В.Корнієнко зазначив, що відкриття повної швидкісної магістралі Київ-Полтава-Донецьк - "це дійсно трудовий подвиг - зробити за один рік такий обсяг робіт. Я думаю, наші пасажири оцінять вашу роботу".

Довідка "SQ". Ділянка Полтава-Красноград-Лозова - частина національного швидкісного транспортного коридору Київ-Гребінка-Полтава-Красноград-Лозова-Донецьк. Тому найкоротший пасажирський шлях між Києвом і Донецьком повністю переведений на електротягу, що дозволяє створити між містами залізничний швидкісний рух.

На ділянці Полтава-Красноград-Лозова були проведені роботи з електрифікації, будівництва нових систем сигналізації та зв'язку, енергозбереження, модернізації колійного господарства. З квітня 2011 р. до квітня 2012 електрифіковано 270 км колії на напрямках Полтава-Кременчук (94 км) і Полтава-Красноград-Лозова (176 км), побудовані 4 стаціонарні тягові підстанції і ще дві - модернізовані. Завдяки цим роботам на ділянці підвищена швидкість руху поїздів на 92,1 км.

Окрім того, на ділянці Полтава-Красноград-Лозова побудована і введена в експлуатацію перша в Україні система мікропроцесорної централізації й автоблокування, яка виконує всі завдання з централізації стрілок і сигналів, необхідні для безпечного управління технологічним процесом на станції.

За розрахунками фахівців, електротяга на цій ділянці дозволить заощадити 7 млн. 821 тис.грн. на рік.

Згідно з графіком руху поїздів на 2012/2013 рр., на ділянці передбачено курсування 14 пар пасажирських, 5 пар приміських та однієї пари вантажних поїздів. У перспективі очікується збільшення кількості пасажирських поїздів до 20 пар.