Обсяг пасажиропотоку міжнародного аеропорту "Харків" у 2012 р. зросте на 30-45% без обліку пасажирів, які прибудуть на матчі Євро-2012. Про це 15 лютого повідомив журналістам генеральний директор компанії "New Systems AM" (оператор аеропорту "Харків") Володимир Васильченко. За його словами, обсяг пасажиропотоку збільшиться до 60-70 тис. пасажирів на рік. 30% пасажиропотоку доведеться на міжнародні перельоти, 70% - на внутрішні. Аеропорт буде розвивати обидва напрями.

В.Васильченко зазначив, що число пасажирів на міжнародних рейсах будуть рости за рахунок того, що з'являться пов'язані з Харковом авіарейсами аеропорти пересадки, наприклад, аеропорт "Шереметьєво" (Москва, Росія). "Пасажири зможуть з Харкова через Москву летіти до самого Бангкока. При цьому, здавши багаж у Харкові, пасажир отримає його вже у Бангкоку. Проходити митні процедури один раз - це дуже зручно. Ведуться також переговори про те, щоб з Харкова літати за 21 маршрутом через Варшаву", - розповів В.Васильченко. Він зазначив, що завдяки аеропортам пересадки можна буде літати і до США.

В.Васильченко підкреслив, що в реконструкцію харківського аеропорту інвестовані дуже великі кошти. "Говорити про терміни окупності ще зарано. Для інфраструктурних проектів термін окупності може становити 10-15 років", - зазначив директор компанії-оператора аеропорту.

Довідка "SQ". У 2012 р. заплановане відкриття семи нових авіарейсів з Харкова. Це будуть рейси Харків - Салоніки (авіакомпанія "Astra Airlines"), Харків - Тель-Авів (МАУ), Харків - Тбілісі ("Georgian Airways"), Харків - Тюмень і Харків - Сочі (обидва - компанія "Ямал"). Також планується відкриття двох нових рейсів до Москви - в "Шереметьєво" і "Домодєдово" (авіакомпанії "Аерофлот" і "Трансаеро" відповідно). Можливості внутрішнього сполучення будуть збільшені за рахунок відкриття прямих перельотів у Сімферополь ("Кримські зорі") й аеропорт "Київ-Жуляни" ("UTair"). Окрім того, тривають переговори з європейськими авіаперевізниками про відкриття до сезону відпусток рейсів на основні курорти Європи.