Ізюмський завод з виробництва лінз хочуть збанкрутувати через те, що на підприємстві перебуває близько 500 кг платини. Ініціатори банкрутства хочуть отримати доступ до дорогоцінного металу. Про це 14 грудня під час роботи круглого столу з обговорення проекту Стратегії сталого розвитку Харківської області повідомив директор Науково-дослідного центру індустріальних проблем розвитку (Харків) НАН України Микола Кизим. Він зазначив, що інформація про ситуацію на заводі була отримана з різних джерел під час недавньої поїздки до Ізюму.

За словами М.Кизима, в роки СРСР в Ізюмі працював Ізюмський приладобудівний завод, який після здобуття Україною незалежності розділили на дві частини. Одна з них займається виробництвом продукції для оборонної промисловості, друга - невеликий завод, на якому виробляють офтальмологічні лінзи. Потім лінзи розходяться по численних кооперативам, де їх шліфують і роблять окуляри. "Якщо завод збанкрутує, то виробляти лінзи для окулярів в країні не буде кому. Як же тоді забезпечити українських пенсіонерів недорогими окулярами?" - зазначив М.Кизим.

За його словами, в Ізюмі потрібно терміново вводити в дію програму відродження депресивної території. "У місті в 1987 р. у промисловості було зайнято близько 20 тис. осіб. Зараз промисловості практично немає. Молокозавод, м'ясокомбінат і харчосмакова фабрика продані і пущені на металобрухт. На великому раніше підприємстві - Ізюмському оптико-механічному заводі - зараз працюють тільки швейний цех і пилорама. Починають розтягувати на металобрухт і ВАТ "Ізюмський тепловозоремонтний завод". У що Ізюм перетворився - це ринки, ринки та ринки. Але місто не може розвиватися тільки за рахунок ринків!" - Підкреслив М.Кизим.

Як зазначив голова Харківської облради Сергій Чернов, робота з відродження Ізюма повинна незабаром розпочатися. Зокрема, Кабмін уже прийняв постанову про розвиток малих міст країни, багато пропозицій та ініціатив уже передано в уряд, і вони отримали підтримку.