Харківський підшипниковий завод (ХАРП, входить до індустріальної групи "УПЕК") у третій декаді березня ввів в експлуатацію чотири високотехнологічних токарних верстати з числовим програмним управлінням виробництва фірми "Goodwаy" (Тайвань). Про це 14 квітня повідомили "SQ" в "УПЕК".

Нові верстати призначені для обробки кілець локомотивних підшипників і встановлені в цеху розсипу і збірки. Вони дозволять продовжити перехід від технологічних операцій попереднього шліфування до твердого точіння на цій ділянці (раніше тут працювали тільки два подібних верстати). Як пояснив директор з розвитку ХАРП Сергій Гнєзділов, запуск нових верстатів дозволить зменшити кількість обладнання на цій ділянці, прибрати застаріле обладнання. Крім того, завдяки новій технології підвищується якість і поліпшуються експлуатаційні властивості підшипників. "Також при твердому точінні ми йдемо від шламоутворення, покращуючи екологію виробництва. І ще один позитивний момент: для роботи на цьому обладнанні, оснащеному числовим програмним керуванням (ЧПК), до нас охоче приходить молодь", - підкреслив директор з розвитку.

За даними заводу, до початку другого півріччя 2011 ХАРП планує повністю перейти на технологію твердого точіння у виробництві кілець локомотивних підшипників.

Довідка "SQ". На ХАРП верстати з ЧПУ моделі GA3300 вартістю 0,5 млн. дол.

Придбання нового обладнання є частиною інвестиційного проекту вартістю 25 млн. євро з модернізації залізничного потоку ХАРП. Інвестпроект стартував в 2006 р. Введено в експлуатацію токарні автомати з ЧПУ фірм "Okuma", "Goodway" (Тайвань), "Famar" (Італія), верстати ПАБ-350 фірми "Веркон" (Україна).