Харьков и Белгород области могут создать агломерацию - губернатор Белгородской области
Харківська і Бєлгородська області можуть створити агломерацію. Про це 13 вересня в Харкові на першому засіданні ради єврорегіону "Слобожанщина" повідомив губернатор Бєлгородської області Росії Євген Савченко. За його словами, в областей є унікальна перевага - їх обласні центри розташовані лише у 80 км один від одного. Якщо здійсняться плани зі створення агломерації, то порожні простори між Харковом і Бєлгородом років за 40 будуть забудовані різними інфраструктурними об'єктами. Але для цього потрібно робити кроки вже зараз.

За словами губернатора, в рамках співпраці двох областей він виступає за проривні інноваційні проекти. "Для цього у нас все є - ВНЗ, підприємства, землі. Ми готові виділяти землі для інноваційних проектів", - зазначив губернатор.

Як зазначив начальник департаменту економічного розвитку Бєлгородської області Олександр Левченко, в області йдуть шляхом взаємопов'язання бізнесу, влади і науки. "У нас на місцевому рівні запроваджені податкові пільги для тих, хто реалізує інноваційні проекти. Ми не робимо різниці між бєлгородськими і харківськими підприємствами, якими ми особливо опікуємся. Це, наприклад, Харківський підшипниковий завод і низка інших підприємств. Для старту бізнесу ми створили бізнес-інкубатори (частково в них беруть участь і українські підприємства). На базі технопарку "Північний" ми створюємо інкубатор енергоефективних технологій. Створено фонд змішаних інвестицій (беруть участь державний, приватні та комунальні інвестори) в 400 млн. рублів. Цей фонд буде реалізовувати інвестпроекти на території області. По лінії фонду будуть реалізовуватися проекти до 60 млн. рублів. Брати участь у них запрошуються і підприємства Харківської області", - зазначив О.Левченко.

За його словами, потрібно створити ініціативну групу з винесення пропозицій до законодавства обох країн, щоб закони не заважали розвитку бізнесу. "Ми також можемо підписати угоду між патентними службами регіонів про захист інтелектуальної власності, оскільки її захист турбує бізнесменів", - зазначив О.Левченко. Він також зазначив, що можуть бути успішними проекти у природоохоронній діяльності на території Бєлгородщини. Вони можуть стосуватися басейного природокористування та екологічного землекористування.

За словами координатора з Центральної Європи цільової групи із зовнішніх меж Асоціації європейських прикордонних регіонів Олексія Кірюхіна, в рамках єврорегіону буде сприйнятий досвід Бєлгородщини зі створення рекреаційних зон. Вони будуть потрібні, коли запрацюють інноваційні проекти і в регіони прийдуть працювати висококваліфіковані фахівці.

Як зазначив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, перше засідання ради єврорегіону "Слобожанщина" стане імпульсом до формування нового стилю взаємин, спрямованого на досягнення спільного успіху.

Під час засідання були прийняті регламент ради, регламент секретаріату єврорегіону, затверджена емблема єврорегіону. Планується створити міжрегіональне бюро за участю експертів із залучення інвестицій в обидва регіони. Обговорені також можливості надання місцевих пільг з російського і з українського боків. Телеканал "Білогір'я" (Бєлгород) і "ОТБ" (Харків) будуть у рамках існуючого ефірного часу створювати передачі, в яких будуть показані переваги для тих підприємств, які будуть задіяні в єврорегіоні "Слобожанщина".

Довідка "SQ". Єврорегіон "Слобожанщина" створений 7 листопада 2003 р. відповідно до рішення Ради керівників прикордонних областей Білорусі, Росії та України від 19 липня 2000 р. і в рамках виконання програми міжрегіональної та прикордонної співпраці між Росією і Україною на період 2001 - 2007 рр. Основним завданням єврорегіону є розвиток нових форм співпраці між Харківською областю України та Бєлгородською областю Росії.