Харківський апеляційний господарський суд 13 серпня призначив повторну експертизу у справі (№ 66/193-10), яка слухається за позовом Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП) до ТОВ "Інтер" (Київ). Як треті особи до справи залучені ПП "Агентство патентних повірених "Веполь" та Державний департамент інтелектуальної власності (Київ).

За даними представників авіазаводу, йдеться про те, що "ІнтерАМІ" бажає отримати роялті за розробки для літака серії Ан-74, які насправді були виконані на авіазаводі. "Єдиний патент "ІнтерАМІ", який можна вважати дійсним, це патент на пасажирський пульт управління, але це обладнання проводиться в Одесі, а не на ХАЗі", - заявили на підприємстві.

Як уточнили представники ХДАВП, суд першої інстанції "ІнтерАМІ" виграв на підставі висновку фахівця, який встановив, що якби авіазавод до 2016 р. випускав по одному Ан-74 ТК300 з кабіною "ІнтерАМІ" та права її розробників порушувалися б, то ця компанія понесла б шкоди в 23,5 млн.грн. "Цей розрахунок неточний і заснований на припущеннях, а крім того - він зроблений не сертифікованим для цього органом. За рішенням апеляційного суду буде проведена ще одна експертиза, яка може тривати близько півроку. Вона полягає в тому, що фахівці будуть звіряти фотоматеріали випущених літаків з патентами. Цю роботу проведуть у Науково-дослідному центрі судових експертиз. Після експертизи відбудеться ще одне засідання суду. В цілому, це вже третя експертиза у справі, причому нові матеріали для нової експертизи не надаються", - відзначили на авіазаводі.

Представник в суді ТОВ "Інтер" повідомив "SQ", що не може дати коментарів до того, як суд прийме рішення.
 

Довідка "SQ". Харківський апеляційний господарський суд розглядає апеляційну скаргу Харківського авіазаводу на рішення Господарського суду Харківської області. Госпсуд задовольнив позов ТОВ "Інтер" до авіазаводу, ухваливши, що авіазавод повинен заплатити "ІнтерАМІ" 23,5 млн. грн. за "незаконне використання об'єктів інтелектуальної власності". В апеляції представники заводу вказали, що спірний інтер'єр був розроблений на заводі і платити нічого не потрібно.

Харківський апеляційний господарський суд на своєму засіданні 9 вересня 2010 р. вимагав провести експертизу патентів, на підставі яких ТОВ "Інтером" подало позов до авіазаводу про незаконне використання заводом інтелектуальної власності.

Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова (Київ). На початку 90-х рр. XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. серійно виготовляє регіональний турбогвинтовий Ан-140.

До 2002 р. одним із засновників компанії "ІнтерАМІ" є Павло Науменко. У 2002-2007 рр.. він був генеральним директором ХДАВП.