Харківське КП "ВТП "Вода" завдяки реалізації програми енергозбереження за дев'ять місяців 2010 р. заощадила 6,72 млн.грн. Про це "SQ" повідомили в прес-службі підприємства.

Зокрема, 5,68 млн.грн. було зекономлено в результаті оптимізації роботи водопровідних споруд в години мінімального навантаження енергосистеми. Також отримана економія в 729 тис.грн. від впровадження на одній з насосних станцій системи водопостачання пристрою плавного пуску, модернізації існуючих пристроїв, що компенсують реактивну потужність, переклання технічно зношених водопровідних мереж (це скоротило невиробничі втрати води та електроенергії, витрати на ліквідацію аварій та відновлювальні роботи). У ці й інші енергозберігаючі технології за дев'ять місяців 2010 р. було вкладено 714 тис.грн. (план - 405 тис.грн.)

До кінця року в рамках економії енергоресурсів на підприємстві "Вода" планується закінчити наладку фазометрів для контролю режимів роботи електродвигунів на об'єктах виробничого управління водопровідного господарства (ПУВХ) "Донець"; впровадити енергоефективні насосні агрегати на станції промстоків і підкачувальних насосних станціях. Очікується також економія від переобладнання вугільних котелень (заміни їх електрокотлами) на об'єктах ПУВХ "Дніпро".

Довідка "SQ". КП "ВТП "Вода" у рамках реалізації програми з енергозбереження в 2010 р. також модернізувало насосне обладнання. За січень-травень 2010 р. підприємством дотримувалися технологічні режими роботи насосних станцій на контрольних точках, була реорганізована робота потужних агрегатів ПУВХ "Донець" і "Дніпро" в години мінімального навантаження енергосистеми. Модернізація дозволила заощадити більше 3 млн.грн.

Загальна протяжність водоводів і водопровідних мереж КП "ВТП Вода" складає більше 2,5 тис.км, з яких більше 2 тис. км - це мережі Харкова. 65% міських мереж експлуатуються понад 30 років, 19% - від 20 до 30 років, близько 3% - до 10 років. Щорічно протяжність технічно зношених водопровідних мереж збільшується на 1,5-2%. Зараз у 5,5 тис. житлових будинків (90% загальної кількості будинків комунальної власності) системи холодного водопостачання мають технічний знос близько 60-70% і потребують капітального ремонту.