Двадцять три підприємства Харківської області отримали право автоматичного відшкодування 53 млн.грн. ПДВ. Про це 11 липня на засіданні колегії Державної податкової адміністрації в Харківській області повідомив її голова Станіслав Денисюк. За його словами, серед підприємств, що отримали право автоматичного відшкодування, - ВАТ "Турбоатом" (8,6 млн.грн.), ДП "Завод "Електроважмаш" (16,8 млн.грн.), ТОВ "Торговельний дім "ХТЗ" (11,1 млн.грн.).

Як повідомив С.Денисюк, усього за підсумками першого півріччя заявлено до відшкодування 417 млн.грн. ПДВ, з них з бюджету відшкодовано 352 млн.грн. Попереджена виплата безпідставно заявленого до відшкодування ПДВ на суму 24 млн.грн.

За словами С.Денисюка, в число підприємств, які можуть отримати автоматичне відшкодування ПДВ, входять ТОВ "Харківський завод підйомно-транспортного устаткування" та ПАТ "Вовчанський агрегатний завод", але на цих підприємствах надто маленька зарплата. Щоб підприємство потрапило до переліку тих, кому автоматично відшкодовується ПДВ, середня зарплата повинна бути вищою 2 тис.грн.

Довідка "SQ". Автоматичне відшкодування ПДВ введене Податковим кодексом України, який діє з січня 2011 р. Відбір підприємств здійснюється за допомогою комп'ютерних програм. Підприємства, що претендують на автоматичне відшкодування, повинні відповідати низці критеріїв. Зокрема, чисельність працюючих має перевищувати 20 осіб, середня зарплата більш ніж у два з половиною рази перевищувати мінімальну в кожному з останніх чотирьох звітних періодів (кварталів), рівень податкових зобов'язань з податку на прибуток має бути вищим середньогалузевого, залишкова балансова вартість основних фондів перевищувати суму податку, заявленого до відшкодування за попередні 12 календарних місяців.

За результатами декларування за лютий 2011 р. ПДВ в автоматичному режимі відшкодували тільки одному підприємству Харківської області, за квітень - дев'яти підприємствам. За даними облДПА, головними причинами, через які підприємства отримують відмову, залишається розбіжність між податковим кредитом і податковими зобов'язаннями контрагентів, а також низький рівень заробітних плат на підприємствах.