"Ціна і попит на первинне житло в Харкові будуть зростати", - заявив 10 серпня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" президент ВАТ "ІБК "Авантаж" (Харків), член ради Асоціації "Регіональне будівництво" Анатолій Денисенко. За його словами, ситуація на ринку нерухомості циклічна і змінюється з певним періодом. Потреба людей поліпшити свої житлові умови не стає меншою, просто відбуваються періодичні підвищення і спади обсягів продажів житла. "За якийсь час повториться ситуація 2007 р. (період підвищеного попиту на житло - "SQ"). Зараз час купувати житло, а через 10 років буде час продавати його", - зазначив А.Денисенко.

За словами генерального директора АТ "Флас" (Харків) Валерія Левченко, з початку року ціни на цемент і метал піднялися на 30%, дорожчають і інші будівельні матеріали. "Поки здорожчання будматеріалів не відбивається на вартості квартир, але до кінця року ми будемо змушені підрахувати собівартість і відреагувати на цю ситуацію", - заявив В.Левченко.

Як зазначив голова правління ВАТ "Трест Житлобуд-1" (Харків) Олександр Харченко, стабільний попит на житло є і зараз. У 2010 р. компанія здала в експлуатацію 45 тис. кв. м житла, і в 2011 р. теж планує здати 45 тис.кв.м. Це приблизно на 40% менше, ніж у докризовому 2008 р. "Ціни на житло прийнятні - на Салтівці є житло у ще не зданих будинках по 4,444 тис. грн./кв.м, у районі універмагу "Харків" - 5,555 тис.грн./кв.м. У зданих будинках житло вже коштує дорожче - близько 6 тис.грн./кв.м і сягає 1 тис.долл./кв.м на Олексіївці", - зазначив він.

Довідка "SQ". Асоціація "Регіональне будівництво" була створена 2005 р. у Харкові. Головні цілі та завдання асоціації - представництво та захист прав, інтересів її членів в органах державної влади та місцевого самоврядування, сприяння у поліпшенні інвестиційно-будівельної діяльності, підвищення авторитету будівельних компаній, зміцнення зв'язків з громадськістю, сприяння створенню інституту професійних об'єднань будівельників в Україні. До асоціації входить близько 30 будівельних організацій регіону.