Облэнерго отключило энергоснабжение 11 подразделениям "Харьковводоканала"АК "Харківобленерго" 10 квітня припинила енергопостачання 11 підрозділам КП "Харківводоканал". Про це повідомили "SQ" у прес-службі обленерго. Знеструмлені, зокрема, допоміжні підрозділи і центральний склад водоканалу. Підрозділи, які забезпечують подачу води в місто, продовжують працювати.

За даними прес-служби, "Харківобленерго" було змушене відключити енергопостачання, оскільки водоканал заборгував компанії 280 млн.грн., і ця заборгованість почала утворюватися 1,5 роки тому. Цей захід дозволить хоча б частково скоротити збитки енергопостачальної компанії. У прес-службі відзначили, що відключення носить скоріше показовий характер: з його допомогою неможливо покрити збитки, тому що частка енергії відключених підприємств у загальному обсязі споживання водоканалу не велика.

Як відзначили в прес-службі, щоб підсилити ефект і звернути увагу влади на проблему, профспілка "Харківобленерго" запланувала 25 квітня провести пікетування офісу водоканалу. Відповідна заявка на проведення пікету вже подана до міськради. Профспілка стурбована тим, що така величезна заборгованість може привести до затримок виплати зарплати в компанії.

"Харківобленерго" є членом оптового енергоринку України й працює на основі ліцензії на підприємницьку діяльність Нацкомісії регулювання електроенергетики. На балансі "Харківобленерго" - 41 тис. км електромереж, 6,6 тис.км кабельних мереж, а також 170 силових трансформаторів 110-154 кВ, 332 силових трансформатора 35 кВ та 12 тис. 846 силових трансформаторів 6-10 кВ. Електрообладнання компанії в середньому має 58% зношеності.

Довідка "SQ". Про сформовану ситуацію профком АК "Харківобленерго" повідомляв у відкритому листі Центральному комітету Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України, компанія також зверталася до органів місцевого самоврядування, Міненерговугілля, НАК "Енергетична компанія України", Національну комісію регулювання електроенергетики України, Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг, Рада національної безпеки й оборони України, до депутатів Верховної Ради з проханням допомогти у вирішенні цієї проблеми.

Як повідомив ще минулого року голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, борг харківського КП "ВТП "Вода" (з 1 жовтня 2011 р. КП "ВТП "Вода" приєднано до КП "Харківкомуночиствод") перед "Харківобленерго" можуть погасити за рахунок коштів державного бюджету. За його словами, борг утворився через економічно необгрунтований тариф на послуги підприємства з водопостачання. Губернатор зазначав, що питання зі списанням боргу розглядається на рівні Кабміну і може бути вирішене до кінця 2011 р.