На виконання "Програми з реалізації рішень генерального плану міста Харкова до 2026 р. на період до 2015 р." з міського бюджету цього року планується виділити 4 млн. 964 тис.грн. Про це під час засідання постійної комісії з питань архітектури та земельних відносин Харківської міськради повідомила директор Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин міськради Тетяна Овінникова.

За її словами, 2,5 млн.грн. буде направлено на розробку плану зонування території (зонінг), положення якого прописані в законі "Про регулювання містобудівної діяльності" і повинні чітко передбачати - на якій ділянці в місті яку будівлю можна будувати. "План зонування території визначає умови використання території для містобудівних потреб у межах визначених зон. Зонінгом, зокрема, передбачено виділення зон обмеженої містобудівної діяльності, обліку місцевих умов при визначенні функціональних зон, узгодження меж зон з межами територій природних комплексів, смугами санітарно-захисних, санітарних, охоронних та інших зон обмеженого використання земель, "червоними лініями". Зонінг дозволить видавати містобудівні умови й обмеження забудови земельної ділянки", - зазначила Т.Овінникова.

Також певну суму виділених коштів планується направити на розробку детальних планів територій (ДПТ). Зокрема, 800 тис.грн. підуть на розробку ДПТ району "Левада", який обмежений Червоношкільною набережною - пр.Гагаріна - вул.Першої Кінної Армії - вул.Греківською. 550 тис.грн. передбачені на розробку ДПТ району "Липова роща"; 300 тис.грн. - на розробку ДПТ району, обмеженого вул.Плеханівською - пл. Руднєва - пр.Московським - вул.Б.Хмельницького - вул.Кірова, 250 тис.грн. - на розробку ДПТ району, який обмежений "пробиванням" спуску Пасіонарії - вул.Котлова - вул.Червоноармійською - ул.Коцарською - вул.Дмитрівська - пров.Пискунівським - р.Лопань.

Окрім того, у 2012 р. Департаментом містобудування, архітектури та земельних відносин планується підготувати для громадських слухань та затвердити розроблений ДПТ району, який обмежений вул.Скрипника - "пробиванням" вул.Скрипника - р.Лопань - пл. Рози Люксембург - пров.Вірменським - пров.Короленка - вул.Пушкінською.