ПАТ "ВТБ Банк" (Київ) звернулося до господарського суду Харківської області з позовною заявою про солідарне стягнення заборгованості з чотирьох відповідачів. Про це повідомили "SQ" в суді. Банк просив стягнути з ТОВ "Українсько-російська фірма" Ю.К.А.С. "(Харків), а також фізичних осіб - підприємців В.Чорномаз, О.Коржової і Б.Варцаб суму боргу, а також пеню і мита.

За даними суду, позивач і перший відповідач уклали кредитний договір, до якого вносили зміни. За останньою редакцією договору, першому відповідачу був даний кредит у 2 млн. 500 тис.дол. Повертати кредит треба було частинами за графіком, але відповідач систематично не повертав належні до сплати частини кредиту і відсотки. Виконання умов з кредитного договору першого відповідача було забезпечено договорами поруки, укладеними ним з другим, третім і четвертим відповідачами.

Як повідомили в суді, розрахунок пені за несвоєчасну сплату платежів за користування кредитом позивач здійснив без урахування положень закону "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань". У зв'язку з цим позов був задоволений судом частково - пеня була стягнута в меншій сумі, ніж було заявлено позивачем. Було вирішено стягнути солідарно з фірми "Ю.К.А.С.", а також В.Чорномаз, О.Коржової і Б.Варцаба на користь "ВТБ Банк" заборгованість за кредитним договором, у тому числі прострочену заборгованість за кредитом у сумі 1 млн. 571 тис. 685 дол., прострочену заборгованість зі сплати відсотків за період з 1.04.2010 р. до 24.07.2011 р. у сумі 544 тис. 126 дол., прострочену заборгованість зі сплати відсотків за період з 25.07.2011 р. до 24.08.2011 р. в розмірі 23 тис. 7 дол., 30% річних, нарахованих за період з 29.11.2008 р. до 30.08.2011 р. на суму кредиту у зв'язку з порушенням терміну його повернення в сумі 817 дол., а також пеню, судові витрати і витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. У стягненні пені в розмірі 81 тис. 738 дол. суд відмовив. Рішення суду набуло чинності.