Останні п'ять років в Україні постійно дорожчають будматеріали. Про це 8 серпня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив голова ради асоціації "Регіональне будівництво", голова правління АТ "Трест "Житлобуд-1" Олександр Харченко. За його словами, в рамках державного меморандуму металурги отримали податкові пільги і пообіцяли продавати метал за ціною, не вищою за ту, за якою вони продають його за кордон. "Але в підсумку ситуація виходить ненормальна. Ми купуємо в Україні наш метал в два рази дорожче, ніж купують його в Німеччині. Так де житло буде дорожчим? Дорожчає також цемент та інші матеріали", - зазначив Харченко. За оцінками учасників асоціації, якщо у 2010 р. тонна металу для будівельників коштувала 5 тис.грн., то зараз - 7-8,5 тис.грн.

За словами Харченка, ціни на первинне житло зараз міцно стабілізувалися. "Це говорить про те, що досягнута межа падіння цін і далі буде невелике підвищення. Це обов'язково станеться", - підкреслив забудовник.

Як зазначив директор ТОВ "Фінансово-будівельна група" Володимир Лепесей, придбання житла - це найкраща інвестиція."Держава допомагає з цими інвестиціями. Якщо вітчизняні будівельні компанії підуть із ринку, то прийдуть іноземні, які будуть будувати набагато дорожче. А поки у нас у Харкові - найдешевше житло в країні серед міст-мільйонників. У Києві його вартість складає 1,5 -2 тис.дол./кв.м, у Львові, Одесі, Дніпропетровську - 1,1 тис.дол./ кв.м, а у нас - 850 дол./кв.м. А за програмою держпідтримки житлового будівництва житло ще дешевше. Залишилося тільки інвесторові прийти і підтримати будівельників", - зазначив Лепесей.

Він також підкреслив, що зараз доми будуються практично за собівартістю. "Подивіться, продаються чи на ринку будівельні крани та інша будівельна техніка. Ні, не продаються. А якщо не буде обновлятися техніка і не буде нормальної вартості та собівартості житла, то однією сокирою та лопатою ми нічого не побудуємо", - зазначив Лепесей.

Як повідомив начальник Головного управління містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації Михайло Рабинович, цього року планується побудувати 390 тис. кв.м житла - і багатоквартирного, і індивідуального. На сьогодні введено в експлуатацію 128 тис. кв.м житла. "Будівельники планують здати основні площі ближче до кінця року", - зазначив Рабінович.