Харківські забудовники почали реалізацію програми пільгового іпотечного кредитування житлового будівництва в рамках державної програми "Доступне житло". Про це 8 червня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомили представники асоціації "Регіональне будівництво".

Як підкреслив голова ради асоціації "Регіональне будівництво", голова правління АТ "Трест Житлобуд-1" Олександр Харченко, впровадження цієї програми показує, що іпотека вибудувана за європейським стандартам, фактично це повинно привести до відродження житлового будівництва та зростання обсягів будівництва у 2-3 рази. Він зазначив, що учасники іпотеки після внесення першого внеску в розмірі 25% вартості житла будуть платити за кредитом, який надається на 15 років, 2-2,5 тис.грн. на місяць. О.Харченко висловив упевненість, що завдяки таким привабливим умовам люди візьмуть активну участь в іпотеці. Він також повідомив, що компанія в рамках програми планує влітку почати будівництво двох будинків на 360 і 280 квартир відповідно.

Як підкреслив директор ТОВ "Фінансово-будівельна група" Володимир Лепесей, усі будівельні об'єкти, які зараз беруть участь у програмі, будуть здані у 2013 р. За його словами, здешевлення іпотеки - найреальніша діюча програма з придбання житла, завдяки якій буде збережена будівельна галузь.

За словами заступника директора Харківського управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександра Вензеля, цього року на Харківську область за цією програмою буде виділено 47 млн.грн. Він підкреслив, що умови цієї програми дозволяють купувати житло в будинках низького ступеня готовності або тільки плануються, що значно розширить вибір житла для учасників програми.

Як зазначив керуючий ТДВ "Житлобуд-2" Олександр Конюхов, виділених коштів вистачить на купівлю 3-5 тисяч квартир. О.Конюхов висловив сподівання, що до програми іпотеки внесуть зміни, які дозволять залучити для участі в ній якомога більшу кількість людей.

Довідка "SQ". У березні президент України Віктор Янукович заявив, що з травня населення зможе отримувати кредити за держпрограмою на купівлю житла під 2-3% річних у гривнях терміном на 10-15 років.

У травні Кабмін вніс зміни до програми пільгового кредитування з метою розширення кола потенційних учасників програми. Сукупний дохід сім'ї не повинен перевищувати 10 середніх зарплат. Також позичальникам дозволили не перебувати на квартирному обліку. Нормативна площа житла становить 40 кв.м на самотнього громадянина або сім'ю з двох осіб і 58 кв.м. на сім'ю з трьох і більше осіб. Вартість 1 кв.м за програмою в Києві складає 7 тис.грн., обласних центрах, Севастополі та Сімферополі - 5 тис.грн., для інших населених пунктів - 4 тис.грн. Позичальник може придбати житло будь-якої площі і вартості, але компенсація буде виплачуватися тільки виходячи з нормативної площі та вартості.

За даними Мінрегіонбуду, на початок червня в програмі виявили бажання брати участь близько 5 тис. осіб. У Харкові договори на придбання квартир у рамках держпрограми "Доступне житло" уклали перші сім харків'ян.

Трест "Житлобуд-1" для участі в програмі надав такі будинки: 9-поверховий житловий комплекс "Молодіжне містечко" на вул.Перемоги, 53-Б, 9-поверховий житловий комплекс "Салтівський" на Салтівському шосе ,73-Г, 9 - поверховий житловий комплекс "Роганський" на ул.Луї Пастера, 9-поверховий житловий комплекс "Дача" на вул.Дача, 55.

Також комісія Мінрегіонбуду затвердила для участі в програмі здешевленої іпотеки такі об'єкти в Харківській області: 10-поверховий житловий будинок у Пісочині на увл.Кушнарьова, 5, 16-поверховий житловий будинок на вул.Кушнарьова, 1А (обидва будує ПАТ "Курязький домобудівний комплекс" ) і 10-поверховий житловий будинок на вул.Макаренка в сел.Подвірки Дергачівського району (ТОВ "Фінансово-будівельна група").

"Житлобуд-2" подав до Мінрегіонбуду заявку на участь у цій програмі і запропонував такі об'єкти: 16-поверховий житловий комплекс "Квартет" на пр.50-річчя ВЛКСМ, 61, 19-поверховий житловий комплекс "Будинок з ротондами" по вул. Сухумі і 13-поверховий житловий будинок по пр.Маршала Жукова, 18-А.

Також заявку на участь у програмі подало АТ "Флас", яке пропонує 16-поверховий житловий комплекс "Ювілейний" по вул.Санжаревського (біля пл.Повстання) і 14-поверховий житловий комплекс "Полтавський Шлях" по вул.Полтавський Шлях, 144.