Харьковскую ТЭЦ-5 продали за 340 миллионов гривен

Конкурс з продажу 94,48% акцій ПАТ "Харківська ТЕЦ-5" пройшов сьогодні, 7 листопада, у Фонді державного майна України в Києві. Переможцем конкурсу стало ТОВ "Укрістгаз", що запропонувало 339,9 млн.грн.

Початкова вартість пакету акцій становила 329,4 млн.грн. На конкурс були допущені два учасники - ТОВ "Газконтиненталь" і "Укрістгаз".

Конкурс з продажу держпакета акцій був оголошений у середині жовтня. Новий власник компанії повинен буде за три роки збільшити коефіцієнт встановленої електричної потужністю до 67%, теплової потужності - до 45%. В умовах приватизації Харківської ТЕЦ-5 немає вимоги перевести її на споживання вугілля. Для отримання допуску до участі в конкурсі потенційний покупець повинен надати підтвердження здійснення діяльності з видобування газу українського походження і наявність ліцензії на користування надрами з загальними залишковими запасами природного газу на території України не менше 1 млрд.куб.м.

Довідка "SQ". "Газконтиненталь" (АР Крим) спільно з "Чорноморнафтогазом" займалося експлуатацією Фонтанівского нафтогазоконденсатного родовища. "Укрістгаз" - київська компанія. За даними ЗМІ, обидві компанії входять до сфери впливу бізнесмена Дмитра Фірташа і міністра енергетики Юрія Бойка.

ТЕЦ-5 розташована в Дергачівському районі Харківської області і призначена для забезпечення електроенергією і теплопостачанням побутових, промислових споживачів і бюджетних Харкова. ТЕЦ здатна нести електричний видаток до 540 МВт і теплове навантаження до 1420 Гкал/год. За 9 місяців 2012 р. ТЕЦ отримала 413,6 млн. грн. збитку, тоді як за 2011 р. було отримано 170 млн.грн. прибутку.

У квітні Верховна Рада дала дозвіл на приватизацію кількох ТЕЦ. На початку серпня Кабінет міністрів передав Фонду держмайна України пакети акцій цих теплоелектроцентралей для підготовки до подальшої приватизації. У серпні Фонду держмайна ухвалила рішення про продаж 95 млн. 909 тис. акцій ТЕЦ-5 номінальною вартістю 1 грн. Був оголошений тендер з продажу 94,48% акцій ПАТ "Харківська ТЕЦ-5".