В Харьковской области планируется создать киностудию "Х-film"У Харківській області планується створити кіностудію "Х-film". Про це повідомила "SQ" директор Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Тетяна Іщенко. За її словами, інвестиційний проект створення студії представлений на 4-му міжнародному економічному форумі "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи".

Іщенко уточнила, що інвестори запрошуються для будівництва кіностудії повного циклу, яка зможе проводити зйомку кінофільмів, відеореклами, телесеріалів, озвучувати кіно-та відеопродукцію, дублювати закордонні фільми. Планується, що студія також вироблятиме запис у форматі Dolby digital. Фахівці студії зможуть тиражувати копії відеопродукції та супроводжувати знімальні процеси, здійснювані зарубіжними кінокомпаніями на території України.

За даними Іщенко, студію створять у формі товариства з обмеженою відповідальністю, засновником якого разом із українськими та закордонними інвесторами стане обласний центр. Планується побудувати ряд об'єктів: знімальний павільйон, акустичний павільйон для високобюджетних телевізійних проектів, кінопавільйон для масштабних і масових сцен із візуальними ефектами та багато іншого. Очікуваний термін окупності проекту - 63 місяці, обсяг інвестицій - 3 млн.дол. При цьому обласний центр готовий вкласти 0,5 млн.дол. власних коштів. Автор проекту - кінокомпанія "Міракль фільм" (Росія).

Як зазначив директор Харківського регіонального центру з інвестицій та розвитку Олександр Дудка, в Харкові, де теле-і відеопродукцію виробляють досить багато організацій, проект створення кіностудії буде успішним. Крім цього, кінокомпанія зможе виробляти та навчальні фільми.

"Наше місто зобов'язане мати відповідне підприємство. Я вважаю, що в Харкові можуть бути створені умови для вироблення художнього контенту не гірше, ніж у Києві, Одесі чи Криму", - підкреслив Дудка. Він додав, що проект може сприяти розвитку економіки Харківського регіону. "Суть цього проекту - давати комерційний продукт, який міг би продаватися по всьому світу", - зазначив Дудка.