Статутне територіально-галузеве об'єднання "Південна залізниця" (ПЗ, Харків) оголосила конкурс з вибору виконавця для розробки та впровадження проектів, пов'язаних з продажем квот на викиди вуглекислого газу в атмосферу. Про це повідомили "SQ" у ПЗ. Квоти на викиди газу продаються в рамках Кіотського протоколу. Конкурс буде проведений 15 липня (початок - о 14.00), документи на конкурс прийматимуть до 12.00 цього дня в центральному офісі компанії.

За даними залізниці, для участі в конкурсі приймаються компанії, які вже виконували подібні проекти, наприклад, проекти організації купівлі виконавцем-конкурсантом не менше 5 млн. одиниць квоти зі скорочення викидів СО2. Потрібен також досвід розробки таких проектів у галузі залізничного транспорту.

Як уточнили на Південній залізниці, очікується, що надійдуть пропозиції в різних сферах діяльності залізниці. У рамках Кіотського протоколу виконуються проекти, завдяки яким на підприємстві зменшується обсяг викидів вуглекислого газу в атмосферу, і саме цей обсяг зменшення можна продати. Зменшувати обсяг викидів пропонується, наприклад, за рахунок модернізації котелень ПЗ або за рахунок впровадження електротяги замість тепловозів. Робота зі скорочення викидів вуглекислого газу проводиться в рамках загальнодержавної програми.

Довідка "SQ". Кіотський протокол - міжнародний документ, прийнятий в Кіото (Японія) в грудні 1997 р. на додаток до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Він зобов'язує розвинені країни і країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів у 2008-2012 рр. порівняно з 1990 р. Додатки до протоколу передбачають торгівлю квотами шкідливих викидів в атмосферу між країнами-учасницями.