У Харківській області заборгованість до Пенсійного фонду (ПФ) становить близько 220 млн. грн., зі страхових внесків і з єдиного соціального внеску - близько 65 млн.грн. Про це, відповідаючи на питання "SQ", повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, в області суттєво знизилася заборгованість із зарплати - до 90 млн.грн.

Найбільшими боржниками ПФ є ДП "Завод ім.Малишева", Харківське державне авіаційне виробниче підприємство і КП "Міськелектротранс". "У кожного з цих боржників є своя історія проблем, і кожна повинна вирішуватися по-своєму", - зазначив І.Шурма. За його словами, що стосується державних підприємств, то їх проблеми пов'язані з наявністю контрактів. "Дайте комплект замовлень на авіазавод і на завод ім.Малишева, і проблеми будуть вирішені. На заводі ім.Малишева почали погашати заборгованість, яка становить близько 20 млн.грн.", - зазначив віце-губернатор.

І.Шурма також повідомив, що у "Міськелектротрансу" немає боргів із зарплати, а в ПФ вони є. "Якби держава виконувала свої зобов'язання з повернення коштів за пільгові перевезення - близько 200 млн.грн., то при поверненні такої суми були б погашені всі борги до ПФ. А так потрібно чекати, поки реалізується майно, і поступово буде йти погашення заборгованості. Кошти від продажу всього зайвого майна підуть на виплату заборгованості до ПФ", - заявив заступник губернатора.

Він також зазначив, що проблема підприємств електротранспорту не харківська, а всеукраїнська. "Якщо не буде державного рішення, що робити з цими підприємствами, то питання зависне надовго. Це питання болюче, тому що всі хочуть екологічно чистий транспорт, яким є трамвай. А хай би хто-небудь порахував, у що обходиться один вагон цього екологічно чистого транспорту. Не у всіх державах дозволяють собі трамвай. У нас трамвай - це спадщина СРСР", - зазначив І.Шурма.