ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" ввела в експлуатацію другий рівень дотискувальної компресорної станції на Юліївському нафтогазоконденсатному родовищі (Валківський район Харківської області). В урочистому відкритті другого рівня, яке відбулося сьогодні, 6 вересня, взяли участь прем'єр-міністр України Микола Азаров, міністр палива та енергетики Юрій Бойко, директор "Укргазвидобування" Юрій Борисов, голова Харківської облдержадміністарції Михайло Добкін. У церемонії відкриття також взяли участь посол Норвегії в Україні Йон Ельведал Фредріксен, заступник голови місії Посольства Швеції в Україні Мортон Енберг, генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, а також представники різних компаній зі Швеції, США, Німеччини, Бельгії.

Як заявив Азаров, нові технології дозволять збільшити обсяги видобутку газу зі старих родовищ країни, яким по 50 років. Прем'єр-міністр також подякував іноземним компаніям за участь у будівництві другої черги станції і запропонував їм продовжити реалізацію тих та інших проектів у нафтогазовій галузі країни.

Як зазначив Бойко, знаменно, що друга черга компресорної станції відкривається в переддень Дня працівника нафтогазової промисловості (відзначається 9 вересня - "SQ"). За його словами, додаткового обсягу газу, який буде отриманий завдяки введенню в експлуатацію другої черги ДКС, вистачить для опалення середнього міста.

За словами директора підприємства "Карпати газ" (партнер "Укргазвидобування") Бориса Ситюка, тільки на Юліївському родовищі збільшення видобутку газу складе 120 млн.куб. м на рік, а в групі родовищ навколо нього - 250 млн. кубометрів газу.

За даними "Укргазвидобування", будівництво другого рівня станції велося з жовтня 2011 р. На щаблі будуть задіяні два газоперекачувальні агрегати "Centar-40". Капітальні вкладення в будівництво склали 240 млн.грн.


Довідка "SQ". Юліївський НГП створений в 1994 р. в структурі ДП "Харківтрансгаз". У 1999 р. перейшов до складу ГПУ "Харківгазвидобування" (зараз - у структурі "Шебелинкагазвидобування"). У структуру НГП входять Юльївське, Наріжнянське і Безлюдівське родовища (41 свердловина). НГП виробляє газ, конденсат, нафту і пропан-бутан. Юліївське родовище було відкрите в 1987 р., введено в експлуатацію в 1994 р. (був пущений газ по газопроводу "Юліївка - ТЕЦ-5"). У 1997 р. на промислі був побудований комплекс з виробництва пропан-бутану продуктивністю 25 тис.т на рік, з 2004 р. у складі комплексу працює турбодетандерна установка. У структуру промислу входить газопровід "УКПГ Юліївка-Богодухів-УКПГ Степова", що з'єднує його з магістральним газопроводом "Шебелинка-Полтава-Київ". По залізниці до ст.Мерчик з промислу доставляють конденсат і пропан-бутан.

Як зазначили в "Укргазвидобуванні", унікальність Юліївського промислу в тому, що він є одним з небагатьох підрозділів компанії, де виробляється пропан-бутан. Після введення в експлуатацію дотискувальної станції очікується збільшення обсягів виробництва пропан-бутану і стабілізація обсягів видобування газу. ДКС буде обладнана компресорами виробництва США (компанії "Solor"). Проект здійснюється в якості спільної діяльності підприємства "Карпати газ" (входить в структуру шведської компанії "Svenska Capital Oil") і "Укргазвидобування".

Азаров 6 вересня перебуває у Харківській області з робочою поїздкою, у програмі прем'єр-міністра також - відвідання ПАТ "Харківський тракторний завод ім.С.Орджонікідзе".