Статутне територіально-галузеве об'єднання "Південна залізниця" (ПЗ) планує освоїти 3 млрд.грн. коштів до кінця 2011 р. Про це повідомив начальник залізниці Віктор Остапчук. "Ці кошти будуть спрямовані на електрифікацію та на інші роботи, пов'язані з ремонтом або підготовкою інфраструктури до роботи нового рухомого складу, який вже за рік повинен буде курсувати дорогами України", - заявив В.Остапчук.

За словами В.Остапчука, ведеться реконструкція локомотивних депо для прийому нових складів. "Два двоповерхових електропоїзди підвищеної комфортності подвійного живлення вже виробляють. Потяги прийдуть на дорогу - один у кінці року, а другий - у січні або лютому. Ми зробимо обкатні випробування поїздів, і вже в березні вони будуть працювати. Їх планується використовувати на ділянках до Києва і Сімферополя, а також на обслуговуванні місцевих ліній. Потяги вміщають по 700-600 осіб, і потрібно буде розробити для них оптимальні маршрути", - зазначив В.Остапчук.

За його словами, планується також замовити до Євро-2012 новий тепловоз і шість - десять вагонів для дитячої залізниці "Мала Південна" (проходить у Лісопарку). Оскільки в Україні таких тепловозів не виробляють, їх потрібно замовити в Росії.

Довідка "SQ". Програма придбання чеських електропоїздів стартувала 2006 р. 12 січня 2011 р. ПЗ уклала договір з ВАТ "Skoda Vagonka" (Чехія) на постачання двох двоповерхових міжрегіональних поїздів подвійного струму. Вартість договору - 39,9 млн.євро (без ПДВ). Термін постачання поїздів - другий квартал 2012 р.

ПЗ входить до складу 6 залізниць України, які об'єднує монополіст залізничних перевезень ДАЗТ "Укрзалізниця". Південна залізниця проходить територією семи областей України: Донецької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської та Чернігівської. Управління Південної залізниці розташоване у Харкові.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі та Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату.