Бажання брати участь у держпрограмі здешевлення іпотеки для тих, хто потребуює житла, висловили чотири банки. Про це повідомила журналістам заступник начальника управління НБУ в Харківській області Віра Ладоненко. За її словами, у програмі побажали брати участь ПАТ "Мегабанк", АТ "Банк "Меркурій", філія "Укрексімбанк" і харківське відділення ПАТ "Укрсоцбанк". Банки подали відповідні заяви, які розглядаються.

За даними Ладоненко, зараз у програмі беруть участь Харківське обласне управління ВАТ "Ощадбанк", а також Харківське регіональне відділення ПАТ "Укргазбанк", які видали 14 кредитів. Банки розробили власні програми кредитування в рамках державної. Наприклад, за держпрограмою первинний обов'язковий внесок не може бути більшим 25%. "Укргазбанк" надає можливість внести 20% першого внеску за умови додаткової застави. Банки також дають консультації позичальникам про умови кредитування та пакетах документів, які необхідно надати.

Довідка "SQ". У програмі здешевлення іпотеки беруть участь сім забудовників Харківської області, які надали 1 тис. 431 квартиру в 16 будинках (у Харкові та Лозовій, сел. Пісочин (Харківський р-н) і Дергачі). У держбюджеті на реалізацію програми передбачено 1 млрд. грн., у тому числі для Харківській області - 60,2 млн.грн (з яких 6 млн. грн уже надійшло в область). Цих коштів, достатньо, щоб видати 3 тис. кредитів. У програмі побажали брати участь близько 250 осіб. Для позичальника іпотека видається під 3% річних, 13% - компенсує держава.