"ЗеЖінки" - жіноче крило партії "Слуга Народу". Представниці руху популяризують жіноче лідерство на Харківщині у освіті, юриспруденції, підприємництві, менеджменті, культурному сегменті тощо. Вони допомагають втілювати Програму президента, проголошують політику рівності та влаштовують благодійні й просвітницькі акції. 

Так було до лютого 2022 року. Сьогодні разом з цим усі вони - волонтерки. 

"Мета нашого руху – будувати безбар’єрну країну з рівними можливостями для кожного. Вважаю, нагальні питання життєдіяльності Харківщини надихнули кожну з учасниць повірити у себе та об’єднати внутрішні сили. Сьогодні у кожного українця свій фронт, у наших "ЗеЖінок" він такий: інформаційний, гуманітарний, координаційний, організаційний та евакуаційний. І це не повний перелік наших щоденних справ. Ми не були готові до таких випробувань, як і вся країна, але жах обстрілів, загибель друзів, знищення фундаментальних основ нашої Батьківщини зробили з нас тих, хто обов’язково Переможе!" - розповідає очільниця Харківської обласної ради та лідерка руху "Зе!Жінки" Харківщина Тетяна Єгорова-Луценко. 

Учасниці жіночого руху проводять інформаційні акції під час війни

Всупереч надскладним умовам, учасниці руху продовжували втілення своїх основних планів на 2022 рік та долучились до Всесвітньої акції "16 днів проти насильства". 

"З першого дня повномасштабного вторгнення ми згуртувались та всебічно підтримували одна одну. Інформаційна кампанія запобігання насильництву, попри те, що Харківщина була та залишається під постійними обстрілами ворога, відбулась. Жодна людина неповинна відчути на собі жорстоке поводження. Упевнена, що цю інформаційну роботу потрібно проводити не 16 днів на рік, а постійно, особливо на території країни-агресора. Адже вони прийшли до нас вбивати, красти та принижувати. Кожен агресор повинен понести справедливе покарання!" - зазначила голова фракції "Слуга Народу" у Харківській районній раді та лідерка руху "Зе!Жінки" у Харкові Тетяна Труштіна. 

"ЗеЖінки" Харківщини на міжнародній та всеукраїнській аренах

Менторка руху, народна депутатка України з Харківщини Марія Мезенцева, активно представляє нашу державу на міжнародній арені. Днями Марія очолила Комітет з гендерної рівності та недискримінації у Парламентській асамблеї Ради Європи. Вона активно працює з міжнародними партнерами над залученням до Харківського регіону всебічної гуманітарної допомоги. 

Лідерка руху "Зе!Жінки" Харківщина Тетяна Єгорова-Луценко також бере участь у заходах для політикинь у Європейському союзі, де популяризує Харківщину, знаходить нових друзів-благодійників для регіону та залучає підтримку організацій та фондів. Нещодавно вона долучилась до Великопольського конгресу жінок у Познані. Лідерка розповіла польським колегам, наскільки українські жінки за час воєнного злочину стали сильнішими. 

У 2022 році представниці руху:

  • відвідували та звітували на Всеукраїнському з’їзді крила, 
  • разом із партнерами сприяли у наданні гуманітарної допомоги Люботинському центру матері та дитини, 
  • а також разом із командою активно підтримували пункти незламності області. 

Їх робота не залишилась непоміченою.

Кожна членкиня руху "Зе!Жінки" Харківщина сприяє доставленню гуманітарної допомоги до своєї території відповідальності. 

Лідерка Чугуївського району "Зе!Жінки" та депутатка Харківської обласної ради Юлія Григорян ініціює заходи з підтримки культурного духу та ментальної деокупації мешканців громад.

"Моє місто тривалий час було окуповане ворогом, а сьогодні там майорить наш прапор. Проте цинічні обстріли з боку загарбника не вщухають. Пишаюся справжніми патріотами, які під прямою загрозою життю приїжджають до громади з підтримкою. Так ми ініціювали проєкт дружнього обміну на адміністративному, культурному та гуманітарному рівнях Рух Разом "Рівно - Вовчанськ" та "Остріг-Старий Салтів", який започатковано талановитим співаком та мужнім бійцем Колею Сєргою. Я постійно контактую та залучаю допомогу волонтерів та благодійників, організовую евакуації та консультую з приводу оформлення виплат та соціальних допомог. Попереду ще багато роботи, але ми впораємося! Разом працюємо на Перемогу!" - розповідає вона.

Але є й такі учасниці організації, які знаходять можливість допомогти й сусіднім містам, та й навіть областям. Так, Юлія Гриневич, депутатка Височанської селищної ради, організовує передачу різноманітної допомоги мешканцям прифронтового Бахмута та нашим Захисникам, які виборюють українську землю клаптик за клаптиком. 

"Постійно на зв’язку з людьми на деокупованих територіях. За допомогою гуманітарних фондів та благодійних організацій знаходжу вирішення для багатьох ситуацій. Наші партнери-"миколайчики" весь грудень передавали місцевим мешканцям та ВПО продуктові набори, а військовим продукти харчування, маскувальні халати та сітки, газові горілки. Кожна така поїздка на фронт чи у зруйноване агресором містечко - це величезне фізичне та моральне випробування для волонтерів. Але з кожним кроком ми ближче до Перемоги!" - розповідає Юлія Гриневич.

Звичайно, це не вся діяльність наших жінок у регіоні. Кожна з них на своєму фронті наближає перемогу.