За даними Бюро статистики США, станом на 2022 рік у Нью-Йорку проживає близько 600 000 осіб, які розмовляють українською та російською мовами, а це 8% від загальної кількості населення Нью-Йорка! 

Така кількість наших громадян в Нью-Йорку, зокрема у Брукліні приваблює тих, хто шукає притулку за допомогою програми U4U. Новоприбулі не лише можуть відчути підтримку своєї спільноти під час адаптації у новому місті, але й отримати широкі можливості для працевлаштування без посередників.

Ми поспілкувались з експертами дошки оголошень для іммігрантів в США BAZAR.club та дізналися, які перспективи має работа в Нью Йорке, які ресурси найефективніші для пошуку першої роботи в місті та на які вакансії можуть розраховувати новоприбулі.

ТОП-6 професій на які беруть українських іммігрантів 

Хоча біженці та іммігранти не зазнають дискримінації, знайти бажану роботу в Нью-Йорку без досвіду та дійсних сертифікатів може бути складно. 

Тому здебільшого новоприбулі шукають вакансії на які роботодавці не потребують додаткової кваліфікації та вільного володіння англійською. Це дає можливість заробити гроші на базові потреби, такі як житло, їжа та одяг, та здобувати  досвід для розвитку навичок, необхідних для більш високооплачуваної роботи.

Серед професій з яких можна розпочати свій старт в Брукліні - це:

  • Няня. Ця робота в Брукліні призначена виключно для жінок. Для того, щоб досягти успіху, кандидати повинні вміти знаходити спільну мову з дітьми та володіти базовими знаннями англійської мови. Педагогічна освіта дасть заявникам перевагу, проте вона не є обов'язковою. Часто трапляються вакансії з проживанням.  Оплата: 15-18$/годину.
  • Кабельний технік. Це фізично складна робота, тому підходить лише для чоловіків. Кабельник спеціалізується на прокладанні ліній та створення критично важливої інфраструктури, яка забезпечує телебачення, телефонний зв'язок та доступ до інтернету. Оплата: від 25$/годину.
  • Клінер. Професія підходить як для чоловіків, так і для жінок. Робота вимагає хорошої фізичної підготовки.Оплата: 12-15$/годину.
  • Мувери. Це фахівці, які допомагають з переїздом. Робота передбачає упаковування, завантаження, транспортування та розвантаження речей. Робота виключно для чоловіків, а вимоги залежать від посади (вантажник, водій, координатор). Оплата: 20-27$/годину + чайові.
  • Співробітники на вежах мобільного зв'язку. Такі спеціалісти встановлюють, ремонтують та обслуговують вежі мобільного зв'язку. Робота вимагає хорошої фізичної форми, концентрації та вміння працювати з ручним інструментом. Наймають зазвичай чоловіків, а вимоги та зарплатня залежить від посади: помічник, альпініст чи бригадир. Оплата - мінімум 200$/день.

Популярні способи пошуку роботи в Брукліні для новоприбулих

Існує багато способів знайти роботу в Брукліні чи іншому районі Нью-Йорка. Ми розповімо про два найпопулярніших:

  • Дошки оголошень для іммігрантів. Дані ресурси є великою перевагою для багатьох новоприбулих, які не мають необхідних сертифікацій та просунутого рівня володіння англійською мовою, щоби шукати пропозиції серед американських роботодавців. Вакансії на дошках оголошень публікуються російською або українською. А роботодавці, які в пошуку нових робітників, зазвичай є вихідцями із пострадянських країн. 
  • Месенджери та групи у соцмережах. Існує безліч груп, які створені спеціально для пошуку роботи в Нью-Йорку. Ви можете не лише переглядати та відгукуватись на вакансії, які вас зацікавили, але й публікувати власні оголошення з детальним описом вашого досвіду роботи та навичок, якими володієте. 

Як отримати зворотний зв'язок від роботодавця якомога швидше?

Щоб досягти максимального успіху в пошуку роботи Бруклін, не оминайте увагою жодного потенційного каналу - інтернету, нетворкінгу та місцевих оголошень. Також запасіться терпінням, оскільки в Штатах є нормою тривале очікування відповіді від роботодавця. Та звертайте увагу на описи у вакансіях. Коли вас попросять не телефонувати, а написати sms-повідомлення, то робіть саме так, як просить роботодавець.