Нагорний Олександр Юрійович. Кандидат технічних наук, доцент, ДБТУ Лауреат Премії Президента України для молодих вчених. Директор ТОВ "КАПСУЛАР"

Сьогодні мова піде про досить незвичайний на перший погляд продукт, але при детальному знайомстві ти починаєш розуміти, що маєш справу з справжніми науковими дивами у харчових виробництвах. За розробкою й впровадженням цих новітніх технологій стоїть досить молодий і талановитий практикуючий вчений, який окрім науково-виробничої діяльності, ще викладає у одному з профільних вищих навчальних закладів нашої країни - Нагорний Олександр.

Під час бесіди Олександр розповів, як вдається створювати інноваційні продукти, яких немає у широкому споживанні, і, як таким поширеним продуктам як соуси (кетчуп, гірчиця, майонез тощо), фруктові соки та пюре, салатні заправки можна надати нових властивостей, які значно покращують споживчі якості, можуть продовжити термін придатності кулінарної продукції на їх основі, та полегшити процес виробництва улюблених страв.

Використання новітньої технології структурування харчових систем на основі рослинних полісахаридів дає змогу одержати принципово нові продукти у вигляді капсул, які характеризуються заданими споживчими властивостями (розмір, пружність та піддатливість до різних чинників кулінарної обробки). Ця технологія є унікальною та дозволить створити нові сегменти харчової продукції у світовій індустрії.

Як вдалося дізнатися, що все це неможливо, без старанної наукової праці у вивченні процесів одержання капсул, проведення великої кількості часу у науковій лабораторії над вивченням поведінки харчової сировини під впливом технологічних параметрів. Також Олександр окремо розповів, що все обладнання, на якому виробляється їхня продукція, проектується та виготовляється фахівцями їхньої компанії, і всі вузли та конструкції обладнання охороняються авторським правом.

Завдяки інноваційним й унікальним науково-практичним принципам, ця технологія має дуже високу зацікавленість з боку іноземних компаній. Олександр поділився своїми планами та результатами у співпраці з іноземними компаніями, які виявили інтерес до його ноу-хау. Так, він розповів, що вони закінчили виготовлення спеціального обладнання для виробництва структурованих оливок. І готуються до запуску цього проекту в одній із провідних компаній Іспанії.

Ми попросили відкрити секрет, в чому полягає ідея цього продукту, технології. Олександр із задоволенням провів екскурсію з виробництва й розповів, що завдяки цій технології та обладнанню виробники оливкової продукції отримають структуровану оливку, виготовлену з оливкового пюре, яка повністю за своїми структурно-механічними властивостями повторюватиме натуральну оливку і цей продукт буде без кісточки. Але найголовніша "фішка" технології в тому, що сировина використовується в даній технології некондиційна - оливки різного ступеня зрілості, плоди, які були відсортовані на конвеєрі як різні за сортом, розміром тощо. Це вся високоякісна продукція, яка раніше використовувалася в технології дешевого оливкового пюре, зараз використовується в технології нового інноваційного продукту. Цю продукцію ми представляли на виставці продуктів харчування Seal (Франція).

Завдяки нашим вченим і новаторам в харчовій галузі та маркетинговому напрямку, можна стверджувати, що Україна у галузі створення інноваційних продуктів займає лідируючі світові позиції. 

Це яскравий приклад того, як поєднання науки, досліджень і безмежної відданості справі дозволяє бути і залишатися лідером у своїй справі!

Автор: Мадіна Гололобова