Будь-яка трудова діяльність складається з кількох постійних етапів. Після усної співбесіди необхідно написати заяву про прийом на вакантне місце. Якщо ж, по проходженню деякого часу, ви зрозумієте, що подібна робота вам не підходить, слід письмово оформити інший документ, який називається заява на звільнення, і має бути наповнений за певним зразком. Правильність оформлення такого документа може стати причиною для проблем, які вплинуть на подальше працевлаштування.

Причини звільнення з роботи

Важливо знати, що найпопулярнішими причинами звільнення є два варіанти: за власним бажанням та звільнення за згодою обох сторін. Підставою для таких дій є державний Трудовий кодекс України. Якщо робітник працює за іншими умовами, то такі умови повинні бути прописані в трудовому договорі з керівником, який забезпечив вас роботою. При узгодженні сторін, ініціатором звільнення може бути не тільки безпосередній працівник підприємства, але і його керівник. Якщо сторони прийшли до єдиної думки, і не мають ніяких претензій, то працівник не повинен відпрацьовувати обов'язковий двотижневий період, передбачений трудовим законодавством. Він може піти з роботи в будь-який день, на підставі написаної заяви.

Особливості звільнення і відпрацювання

На відміну від першого випадку, звільнення за власним бажанням вимагає обов'язкового відпрацювання, якщо співробітник не може надати офіційний документ, що має вагомі причини для швидкого звільнення. Підставою для цього може стати зміна місця проживання або перевод одного члена сімьї на роботу в інше місто. Якщо ви поступили в навчальний заклад, доглядаєте за хворим родичем або маленькою дитиною, завагітніли і очікуєте поповнення в родині - це також є причиною звільнення вас від двутижневого відпрацювання.

Розмір вихідної допомоги

Кожен працівник, який звільнився, має право на отримання фінансової допомоги. Розмір виплати визначається індивідуально і залежить від вашого місячного окладу, а також від причини звільнення і умов роботи. На пізнавальному порталі vzedorosli.co.ua розміщена більш детальна інформація про те, як правильно звільнятися, які вказувати причини і оформляти офіційно документи, а також, як стати на біржу праці, щоб отримувати допомогу.