Найближчим часом, будівництво високих будинків стане доволі проблематичним заходом для компаній, які будуть цим займатись. Річ у тім, що тепер, якщо плануєте будувати будинок висотою більше ніж 45 метрів, доведеться просити дозволу на це у спеціалізованих органів. Просити дозволу потрібно у Державній авіаційній службі, а також у Департаменті містобудування та архітектури КМДА. Така потреба буде стосуватись не всіх будинків, а тільки деяких. Основна ознака для отримання подібного дозволу – висота споруди більша ніж 45 метрів. Тому, якщо плануєте виконувати ремонт квартир у Львові, потрібно орієнтуватись на нові вимоги, і вкладаючи гроші в будівництво того чи іншого проекту, враховувати той факт, що дуже високі будинки будуть вимагати більше зусиль при будівництві та ремонті.

Про такий розклад в ситуації з високими будинками розповів Юрій Тацій, який є заступником директора Департаменту містобудування та архітектури, а саму постанову затвердив Кабмін. Також спеціальний дозвіл потрібно брати не тільки на будівництво, але і на реконструкцію та ремонтні роботи. А якщо висота будівлі чи іншого об’єкту більше сотні метрів, такий дозвіл потрібно організувати в обов’язковому порядку. До уваги навіть не приймається той факт, де будівлі розташовані.

Постанова, в основному, стосується міст, де є аеропорти. Наприклад, у Києві їх шість, і радіус їх дії покривають приблизно, 50 кілометрів. У Львові аеропортів менше, але безпечний політ літаків також вимагає простору. Якщо територія, на якій планується будуватись будинок, входить в радіус дії аеропорту, дозвіл потрібно брати обов’язково.

Щоб отримати дозвіл, потрібно брати до уваги спеціальну схему. Для того, щоб процедура пройшла успішно, необхідно написати заявку, та подати її до Департаменту. В заявці вказується вся важлива інформація для досягнення потрібної мети – отримання дозволу, щоб будувати будинок потрібної висоти. Наприклад, в заявці обов’язково потрібно показати інформацію, що територія на якій буде відбуватись будівництво, відмічена на балтійській системі висот. Також потрібно вказати, на якій висоті буде найвища точка майбутньої споруди. Ну і останнє що вимагають вказати – координати об’єкту.

Точно такі ж відомості потрібно вказати, якщо плануються ремонтні роботи на висоті, яка входить в обмежену зону або вище. Всі ці міри пов’язані з безпекою польотів. Не тільки для літаків, але і для людей, які будуть знаходитись в будівлях, що входять в зону ризику.

Якщо ж ви не є прихильниками квартир на висоті, тоді потрібно звернути увагу на житло, яке знаходиться нижче рівня поверхні. І отримати таке житло можливо. Архітектор побудував оригінальний будинок, який фактично занурений в землю, точніше, у пагорб, зливаючись з навколишньою природою. Це еко-будинок, який після того, як його побудують, стане практично автономним. Далі залишиться лише зробити ремонт, хоча і він буде вимагати нестандартних рішень.

Поки що є лише один прототип подібного будинку, який знаходиться в муніципалітеті Наукальпан-де-Хуарес, що у Мексиці. Ця споруда має площу 178 квадратних метрів, а конструкцією нагадує арахіс. Кімнат не так багато – всього дві, а між ними невеликий коридор. Organic House частково знаходиться під землею, але це не заважає йому бути доволі світлим. Освітлення забезпечується не тільки штучним шляхом, але і завдяки природному освітленню через великі вікна практично на всю стіну.

Простір поділений на зони, і не дивлячись на відносно скромні параметри, всередині вдалось розмістити місце для сну, вітальню, гардеробну, ванну, їдальню та кухню. Тобто, тут є все що може стати в нагоді, коли ми говоримо про місце для життя.