Комп'ютерна томографія зубів давно увійшла в список послуг, які надають в стоматологічних клініках. Метод став основним для з'ясування різних пошкоджень в області щелепи та зубів. Завдяки томографії можна коректно зрозуміти причину болю в зубощелепній системі.

Варто відзначити, що якщо некоректно встановити причину, то подальше лікування може не тільки не принести користь, але і зовсім значно погіршити стан як ключових елементів щелепної системи, так і в подальшому зубів. Коли ж діагноз захворювання поставлений коректно, то лікування буде проходити значно дешевше і ефективніше. З цієї причини, КТ зубів необхідно робити у всіх випадках, щоб правильно поставити діагноз і виявити причини болю.

Особливості апаратної діагностики

КТ зубів має ряд різновидів для виявлення тих чи інших причин захворювання зубів. Щоб зрозуміти, яку комп'ютерну томографію необхідно робити, слід проконсультуватися з лікарем-стоматологом. Стоматолог підкаже, що конкретно необхідно перевірити і направить на аналіз щелепної системи.

Комп'ютерна томографія виконується в тривимірному вигляді. КТ дає зображення у форматі 3D. Така картинка дозволяє стоматологам отримати повну і максимально точну інформацію про стан лицевої ділянки пацієнта разом з щелепної системою. Часто стоматологи також направляють робити КТ пазух носа, тому що причина болю і неприємностей може йти і звідти. Варто робити або не робити КТ пазух носа - це не вирішується самостійно. У будь-якому випадку, перед тим, як йти на комп'ютерну томографію, необхідно пройти консультацію у стоматолога. Лікар прийме рішення, чи треба направляти пацієнта на таке КТ або ж немає.

Як робиться комп'ютерна томографія

Процес виконання комп'ютерної томографії досить простий. Так як в 2020 році застосовується сучасне обладнання для отримання якісного результату, пацієнт не відчуває ніяких незручностей під час виконання такої томографії. Пацієнт просто стає в апарат. Далі на нього надягають спеціальну накидку захисного типу. По суті, якщо людина коли-небудь робив рентген якихось частин тіла, то процес трохи схожий. Однак, на рентгені роблять знімок, і тут же прилад крутиться навколо людини. Зокрема, після установки захисної накидки, працівник стоматології виходить за двері, після чого включає пристрій і апарат починає рух навколо голови людини за годинниковою стрілкою. Це відбувається від 60 до 120 секунд. В цей час, поки пацієнт стоїть нерухомо, пристрій за 1-2 хвилини робить близько 500 якісних знімків щелепної системи.

Після отримання великої кількості знімків, прилад здійснює обробку отриманих зображень. Знімки перетворюються в моделі виду 2D або 3D. Тим самим, пацієнт отримує змодельовану щелепу, по якій в подальшому стоматолог може визначити проблеми в щелепної системі пацієнта. Знімок дає підстави для призначення того чи іншого виду лікування зубв.

Скільки коштує зробити КТ

Вартість КТ залежить від стоматологічної клініки, в яку звертається пацієнт. Як правило, КТ верхньої і нижньої щелепи коштує близько 700 грн. КТ тільки верхньої щелепи - 500 грн, нижньої - 500 грн. Якщо робити КТ сегмента 1-3 зуба, то вартість близько 300 грн, 1-8 зуба - 350 грн, скронево-нижньощелепного суглоба - 600 грн.

Звертайтеся в професійну стоматологію Giorno Dentale за консультацією стоматолога і для виконання якісної КТ!