Якщо дорослі сприймають свято як спосіб відволіктись від повсякденності, то для дітей свято є чимось казковим. Тому дорослим потрібно навчитись втілювати казку для малечі, яка буде запрошена на свято. Допомогти в організації цікавого свята можуть аніматори – артисти, які вміють перевтілюватись в улюблених казкових персонажів дитини. Якщо знайдете такого аніматора, можете вважати, що свято вдалось на 80%. Далі залишиться лише приготувати для дітей щось поїсти, і можна буде дозволити святу йти своїм ходом. Фактично будете тільки спостерігати, як діти веселяться, або самому взяти участь у розвагах та отримати заряд гарного настрою.

Що потрібно знати для проведення дитячого свята

Щоб організувати дійсно цікаве свято, потрібно точно знати, яка вікова група буде брати участь у святкуванні. Розваги, які будуть цікавими для зовсім маленьких дітей можуть не привабити старшу вікову категорію. Тому аніматору потрібно підбирати варіант розважальної програми для тієї вікової групи, яка буде переважати не святі. Від віку учасників залежить занадто багато перемінних.

Візьмемо для прикладу тривалість. Як показує практика, бажана тривалість дитячого свята для різних вікових категорій може бути такою:

  • від 1 до 2 годин для дітей від 2-4 років;
  • від 2 до 3 годин можуть активно розважатись діти віком 5-6 років;
  • від 3 до 4 годин розваги будуть у радість для молодших школярів.

Просимо зауважити, що це максимальні показники, які не враховують індивідуальних характеристик кожної дитини. Весь цей час потрібно заповнити цікавими розвагами, таким чином, щоб ніхто не сумував, але і не перевтомлювався. Від одноманітної гри малеча швидко втомиться, а якщо заняття будуть змінювати один одного, проблем вдасться уникнути і всі залишаться задоволеними. Досягнути цього можна, якщо запрошені діти будуть в приблизно однаковій віковій групі. Тоді їх відпочинок буде простіше організувати.

На що звернути увагу під-час підготовки

Запорукою святкового настрою багато у чому є святкова атмосфера. Досягнути її можна завдяки прикрашанню зали або кімнати, якщо проводите святкування вдома. Прикрашання кімнати може стати черговою розвагою для дитини, якщо залучити її до цього процесу. Особливо, якщо прикрашати залу будете в той же день, коли відбувається свято.

Що стосується меню, дитячий стіл не може бути ідентичним дорослому. Потрібно робити менший акцент на жирній їжі, віддаючи перевагу корисним продуктам, солодощам та цікавому декору. Зазвичай діти не їдять те, що їм не подобається, але якщо використати цікаві ходи в оформлені їжі, можуть з задоволенням посмакувати корисною зеленню та іншими «несмаколиками». Торти можна прикрасити зображеннями різноманітних казкових героїв, обравши найулюбленішого серед тих, яких назве дитина. Це особливо важливо, якщо організовуєте день народження малечі.

Приготування призів є ще одним важливим моментом у організації дитячого свята. Гості будуть дуже задоволеними, якщо окрім іменинника також отримають подарунки. Буде непогано навіть якщо це незначні сувеніри. А якщо для їх отримання потрібно взяти участь у конкурсах, презенти принесуть ще більше радості, оскільки для їх отримання довелось попрацювати. У якості сувенірів можна використовувати такі дрібниці як солодощі, невеликі іграшки, фломастери, брелоки, сувеніри. Головне, щоб призи були відносно однаковими, оскільки діти можуть посваритись.

Яка розважальна програма може мати успіх

Гра є невід'ємною частиною дитячого свята, тому на ній потрібно акцентувати особливу увагу. Якісно підібраний аніматор може організувати щось незвичне та цікаве для дітей будь-якої вікової групи. Якщо знайдете хорошого спеціаліста, за частину з його виступом можна буде не хвилюватись. Але зазвичай аніматор веде лише частину свята. Наприклад, годину чи дві. Інший час діти залишені самі на себе.

Найкраще, залучити малечу у конкурсах. Звісно, якщо вони того віку, коли зможуть зрозуміти їх умови. Якщо ж ні, або аніматор уже провів низку конкурсів, можна акцентувати увагу на танцях або співах. Непогано на дитячому святі йдуть конкурси з караоке. Безпрограшний варіант, якщо діти уже гарно читають.