Економічна криза в Україні спонукає багатьох громадян шукати роботу за кордоном. Популярними напрямками для українців стали західні сусіди. Робота в Польщі приваблює з кожним роком все більше громадян з України: кількість заяв від польських роботодавців про прийом українських громадян на роботу виросла від 763 тис. У 2015 році до 1,8 млн. у 2017. Ключовим фактором для зростання трудової міграції стала можливість працювати в Польщі без знання мови.

Чому саме робота в Польщі?

Польська біржа праці пропонує велику кількість вакансій від роботодавців, які пропонують навчання персоналу, що дає можливість претендувати на роботу в Польщі для сімейних пар без досвіду роботи.

Географічне сусідство, зрозумілий менталітет, схожа за вимовою мова звертають увагу українців на роботу в Польщі. Польську мову реально вивчити протягом 3-4 місяців перебування в країні, так як вона співзвучна українській. Знання мов, в тому числі англійської, є перевагою для претендентів на добре оплачувані посади.

Працевлаштування в Польщі можливе для вікової категорії 18 - 55 років. Поляки беруть на роботу студентів, чоловіків, жінок, сімейні пари. Оплата сезонного, некваліфікованого працівника становить від 10 злотих на годину, кваліфікований персонал може претендувати на зарплату до 2500 євро на місяць.

Основними спеціальностями для чоловіків є будівельні професії:

• Маляр;

• Штукатур;

• Сантехнік та інші.

Серед жінок популярні посади:

• Швачки;

• Кухарі;

• Покоївки та інші.

Чим робота в Польщі приваблює жителів України?

Протягом останніх 5-ти років Польща веде активну соціальну і демографічну політику.

Польща в ЄС, тому місцеві жителі стали переїжджати в більш економічно-розвинуті країни Європи. Це створило певний колапс на ринку праці Польщі. Підприємці, щоб залучити персонал обіцяють більш вигідні умови праці, соціальне забезпечення, підвищення мінімальної заробітної плати, надання житла для іноземних робітників.

Українці створили свого роду монополію серед робітників мігрантів – 9/10 іноземних робітників жителі України. Працівники з України швидко адаптуються завдяки схожості культур і традицій. До того ж в Польщі дуже багато мігрантів з України, так що шанс натрапити на земляка дуже великий.

Західні наймачі цінують українських робітників за працьовитість, старанність і вміння швидко навчатися. Це виражається в грошовому еквіваленті у вигляді преміальних за якісно виконану роботу і подвійну плату понаднормової праці в неробочі дні. Тим самим власники підприємств дають можливість заробити більше приїжджому персоналу.

Ще один пласт, який приваблює робота в Польщі – молоді фахівці, які бажають пройти стажування в європейській компанії. Нехай оплата за практику не велика, але згадка в резюме про стажування в Європі дає перспективу влаштуватися на високооплачувану, стабільну посаду.

Для українців спрощено процедуру отримання робочої польської візи. Досить мати запрошення від роботодавця.