Бірки і Губарівка, Полкова Микитівка і Кабичівка, Привілля і Панютине, Лозова і Мусійки, Піски і Данилівка - це далеко не повний перелік населених пунктів Харківщини, які вже підключені до швидкісного інтернету. Так,регіонприєднується до інших областей країни, де віддаленні села та невеликі міста будуть повністю діджиталізовані.

Як один з найбільш урбанізованих регіонів України, Харківщина особливо потребує розвитку інтернет-покриття. В Україні, за оцінками міжнароднихекспертів, близько 15% території країни досі не мають якісного інтернету. Для порівняння, по Європі цей показник складає максимум 3%.

Розширення покриття не тільки наблизить Україну до середньоєвропейських цифр - в першу чергу це сприятиме розвитку технологій у окремих регіонах та дозволить користуватися сучасними телекомсервісами без перешкод. Крім того, зараз в активній стадії впроваджується дистанційна медицина, яка дозволить селянам відвідувати лікаря та отримувати якісну консультацію, не виїжджаючи зі свого населеного пункту. Тільки якісний широкосмуговий інтернет дає змогу мешканцям Харківщини також запроваджувати у своїх селах доступну та якісну медицину.

Провайдером з підключення до швидкісного інтернету виступив Укртелеком. У найближчий час оператор планує підключити понад 30 населених пунктів у регіоні. Як розповідають у компанії, вже прокладено більше 230 кілометр сучасної мережі волоконно-оптичних ліній із заявлених 249.

І це не тільки приватні домогосподарства. Тут і бізнес-підприємства, і державні організації, і дошкільні та шкільні заклади, медичні установи. Так, на території області компанія підключила у Вовчанських Хуторах школу, сільраду та місцевих фермерів; у Бірках - сільраду, фельдшерсько-акушерський пункті та клініку; у Шелестовому - садочок, школу та сільраду. Виконано також шість заявок на підключення від сільської ради у Панютині.

Саме «оптику» місцеві мешканці обрали за безліч переваг. В першу чергу, це висока швидкість до 1 Гбіт/с. Крім того, оптичний інтернет дозволяє підключати додаткові послуги: інтернет-телефонію, що стане у пригоді для власників бізнесу, та інтерактивне телебачення - чудова альтернатива супутниковому ТБ, яке з січня 2020-го року стане платним.

Наразі роботи Укртелекома з будівництва оптики тривають у 300 населених пунктах країни. Зараз оператор надає послуги інтернету у понад 2340 населених пунктах.