Дійсно Законом №391 з 2020 року були внесені зміни до ПКУ і віднесено до власного споживання заправку своїх підрядників (але, і тут важливо, за умови виконання деяких умов.

Але особисто для нас тут є одне непорозуміння. Цим законом вносились зміни і до ПКУ, і до Закону про ліцензії. Але конкретно ці зміни про підрядників були внесені лише до ПКУ.

У Законі про ліцензії зазначено, що лише термін «пальне» вживається в розумінні ПКУ, щодо терміну «власне споживання» нічого не сказано. Тому, навіть за умови виконання умов у перевіряючих гіпотетично можуть залишатись обгрунтовані претензії щодо того, що це пальне не може зберігатись на основі ліцензії для зберігання пального для власних потреб. Це суто наша думка і передосторога, судової практики з цього приводу немає.

Отже, дійсно згідно з Податковим кодексом до власного споживання відноситься, в тому числі, й заправка своїх підрядників. Однак для цього повинні існувати конкретні умови, які чітко визначені.

Одразу зауважимо, що ці зміни з‘явились лиш в 2020 році. До цього часу заправка підрядників автоматично розцінювалась як реалізація пального за будь-яких умов.

Отже, розглянемо ситуацію:

ФОП надає послуги ТОВ на власному транспорті, який за умовами договору зобов‘язаний заправляти ТОВ своїм пальним. Чи не є це реалізацією пального ТОВ і чи не зобов‘язаний він ставати платником акцизного податку?

Для того, щоб це не вважалось реалізацією пального і ТОВ не повинно було реєструватись платником акцизного податку повинні виконуватись наступні умови (п.п. 14.1.212 ПК України):

  • ТОВ не повинно надавати іншим послуги із зберігання пального чи торгувати ним;
  • заправка повинна бути здійснена виключно в паливний бак:
  • і т.д.

Важливо, щоб були наявні всі три умови з усіма перерахованими складовими.

Тобто найголовніше (те, з чим найчастіше виникають проблеми):

  • заправка має здійснюватись із транспортного засобу, а не стаціонарної ємності;
  • цей транспортний засіб має бути обладнаний витратоміром-лічильником.

Якщо не вдається виконати ці умови – договір оренди транспорту з екіпажем.

Окремо щодо того чи можна надавати комусь послуги на своєму пальному.

Згідно усіх роз’яснень які є – це не реалізація. Але нещодавно таку думку висловила заступниця начальника Запорізької ГУ ДПС на одному з форумів.

Стаття підготовлена на підставі консультаційної допомоги юридичної компанії ІнСента. Більше інформації на сторінці Ліцензія на зберігання пального для власних потреб. Консультації по ліцензуванню безкоштовні.