Є дві основні причини із-за чого комп'ютер може не бачити флешку: апаратна і програмна. У першому випадку проблема в обладнанні, тобто фізична. У другому випадку допоможе налаштування операційної системи Windows. Все описане стосується карт пам'яті, зовнішніх жорстких дисків і будь-яких інших USB-накопичувачів інформації. Якщо ви зі Львова, радимо не ризикувати своєю технікою і віддати свій комп’ютер в ремонт до сервісного центру «Містер Робот».

Зазвичай, на флешках є світлодіод, що сигналізує що вона працює. Якщо раніше світлодіод світився, а зараз немає, то це означає, що пристрій не подається живлення. У будь-якому випадку, якщо зовсім нічого не відбувається, немає специфічного звуку при підключенні флеш-носія, у вас є кілька варіантів:

  • Вставте флешку в інший USB-порт;
  • Вставте флешку в USB-порт ззаду системного блоку;
  • Вставте накопичувач безпосередньо в комп'ютер або ноутбук, без використання будь-яких подовжувачів і юсб-хабів.

Визначте, причина в ЮСБ-портах або в самій флешці:

  • Вставте накопичувач в інший комп'ютер або смартфон через OTG-перехідник (телефон повинен підтримувати OTG);
  • Підключіть будь-яке інше USB-пристрій, щоб переконатися в працездатності портів.

Тепер поясню, деякі порти можуть не працювати, просто тому що їх раніше спалили або там зіпсувалися контакти. Загляньте в них, якщо видно бруд і сміття, то гарненько продуйте. Потім, якщо сталася перевантаження по харчуванню USB-порту, він не буде працювати. Причому, щоб «привести в порядок» потрібно повністю знеструмити комп'ютер, вийнявши кабель з розетки на 1 хвилину. Ноутбук потрібно вимкнути і дістати батарею на 1 хвилину.

Перевантаження по струму буває коли підключено багато пристроїв по ЮСБ або одне, але споживає багато енергії, наприклад смартфон на зарядці, вентилятор, зволожувач повітря, пристрій підігріву або настільна лампа.

Далі, гнізда USB на передній панелі системного блоку можуть бути не підключені до материнської плати. Щоб вони запрацювали, потрібно відкрити кришку системного блоку і підключити дроти від передньої панелі до відповідних штирками на материнці. Можна керуватися підказками на самій материнській платі або скачати в інтернеті інструкцію для вашої моделі.

З хабами і USB-подовжувачами може не працювати конкретно ваша флешка, але частіше такий конфуз трапляється із зовнішніми жорсткими дисками. Вони дуже вимогливі до якості кабелю і харчування. Погані кабелю проводять слабкий струм, відбувається осідання по напрузі.

Якщо порти USB в принципі не працюють, то є сенс увійти в БІОС і перевірити, чи включені вони там. У різних версіях BIOS і UEFI налаштування щодо включення/відключення ЮСБ-портів буде перебувати в різних місцях, треба походити по меню, зазвичай це пункт «Advanced -> USB Configuration». Необхідно переключити властивість «USB 2.0 Controller» і «USB 3.0 Controller» (якщо є) в стан «Enabled»: