Як правильно харчуватися

Різні проблеми зі здоров'ям, шкірою, масою тіла, самопочуттям згодом змушують людей подумати про правильне харчування. Правильне харчування є не завжди строгою дієтою, не відсутністю в раціоні солодощів, не виснаженням самого себе. Це спосіб життя, до якого необхідно підходити усвідомленим чином.

Особливості правильного харчування

Щоб почати правильно харчуватися, необхідно запам'ятати про наступні важливі правила: по-перше, їсти необхідно часто й невеликими порціями. Краще заводити собі маленьку тарілку, куди кладете невелику порцію. Не варто лякатися голоду. Здорове харчування передбачає 5-6 прийомів їжі протягом доби. Краще їсти в один і той же час - це може стабілізувати роботу шлунково-кишкового тракту і сприяє скидання зайвих кілограмів.

Другим важливим правилом є запам'ятовування про калорії. Не варто швидко підраховувати їх за все життя щодня після прийому їжі, просто необхідно тиждень або кілька подивитися за власним харчуванням, і звичка автоматичним чином прибирати з раціону калорійну їжу виникне сама. Нормою калорій у кожної людини своя, з'ясувати її ви можете на спеціальних сайтах.

Правило третє - потрібно балансувати між «доходом» та «витратою», тобто тією енергією, яка витрачається тілом на основні обмінні процеси, роботу, заняття якимось видом спорту, і калорійність їжі. Їжа включає в себе наступні основні складові: жири, білки, вуглеводи та харчові волокна - всі вони потрібні для нашого тіла. Питання лише в тому, які з них, в яких обсягах та пропорціях їсти. Зразкові показники - 75 г білків, 60 г жирів, 250 г вуглеводів і 30 г волокон.

Четверте правило - потрібно пити воду. В основному ми не хочемо їсти, просто наш організм приймає недостатньо води, і ми починаємо їсти те, що в дійсності не варто. Півтора і більше літра чистої питної води можуть допомогти позбутися від псевдоголода, шкіра придбає пружність, покращиться стан тіла, прискоряться обмінні процеси.

І п'яте правило - краще вибирати їжу з розумом. Перед покупкою їжі, краще ознайомитися з етикеткою, складом та калорійністю.

Що таке повноцінне харчування

Правильне харчування є не суворою виснажливою ​​дієтою, що не знущанням над власним тілом й не позбавленням його радості, це просто певні правила, при дотриманні яких ви можете повністю змінювати себе, знайти нові хороші звички, відмінну фігуру та набагато продовжувати життя.

Рекомендовані продукти

Корисні продукти, які повинні бути в раціоні будь-якої людини:

  1. морська риба з морепродуктами. Риб'ячий жир знижує ймовірність появи холестеринових бляшок, інфаркту та інсульту.
  2. Яйця. Незамінні в профілактиці виразки шлунка, панкреатиту і розлади нервових систем. Яйця - це відмінне джерело легкозасвоюваних білків, а білок потрібен нам для роботи більшості систем організму - це і є будівельним матеріалом клітин тіла, і основою імунних і ферментативних систем.
  3. Ягоди. Будь-яка ягода може уповільнити процес старіння в тілі. Вона повинна бути на столі у страждає на цукровий діабет і зайвою вагою. До того ж ягоди - це відмінне джерело антиоксидантів, які гальмують окислення ліпіду.
  4. Бобові культури.Вони прекрасно можуть вгамувати голод, дають запас потрібної енергії.
  5. Цільнозернові продукти - це хліб з макаронами з цільних сортів пшениці збагачують тіло «правильними» вуглеводами, безпечні для фігури.
  6. Молочні продукти і овочі.

Це основні натуральні продукти.

Як прищепити здорові харчові звички

Щоб прищепити здорові харчові звички, необхідно:

  • Снідати вранці;
  • Чи не прибирати вечерю;
  • Почати користуватися щоденником харчування;
  • Вважати швидко калорії, білки, жири, вуглеводи;
  • Харчуватися свіжими овочами та зеленню.

Рекомендації по правильному харчуванню

Перехід на здорове харчування не виявиться обтяжливим, якщо врахувати простенькі поради.

  1. По-перше, не потрібно мучити себе голодом. Якщо відчули дискомфорт, варто з'їсти яблуко, трохи горішків.
  2. По-друге, краще пити багато води та вибирати корисні напої.

Чим менше в їжі шкідливих компонентів, тим краще.