Тарифи на електроенергію – гаряча тема, яка турбує споживачів. Сьогодні обленерго переходять на нову європейську систему RAB-регулювання. Від рішення НКРЕКП залежить, як будуть нараховуватися нові тарифи. Ця організація несе відповідальність за вплив нових постанов на ціну. Нові тарифи будуть, як передбачається, стимулювати залучення інвестицій, а також призведуть до поліпшення якості електропостачання.

В Україні вартість електроенергії розраховується за системою «витрати+». Подібна методика не дозволяє постачальникам інвестувати модернізацію інфраструктури у необхідному обсязі. Тому надійність та якість електропостачання в Україні залишається найнижчою у всій Європі.

Тарифи для побутових споживачів

У СМІ поширювалися чутки, що тариф для населення буде підвищений з 1 жовтня 2020 р. У Міністерстві енергетики спростовують подібну інформацію. Наголошується, що тариф для населення не змінювався з 2017 року. В Україні плата за електроенергію є найнижчою для побутових споживачів серед усіх країн Європи. Різниця становить у середньому 1,2-2 рази.

Уряд наголошує, що у складних умовах з боку соціальної та економічної сфери підвищення тарифів не відбуватиметься. Принаймні ситуація не зміниться до кінця поточного року. Діючі тарифи для населення наступні:

  • до 100 кВт – 0,9 грн;
  • більше 100 кВт – 1,68 грн.

Але зовсім інакша ситуація склалася для юридичних осіб, які є споживачами електроенергії.

Тарифи для підприємств

Ціна електроенергії для промислових споживачів України вдвічі вище, ніж у Східній Європі. Відзначається, що базова ціна на електроенергію для промислових споживачів в Україні становить 51,01 € за МВт-год. В той час для румунських виробників тариф складає 25,69 €, для угорських - 25,78 €, польських - 30,23 €, словацьких - 24,1 €.

Згідно з даними європейської біржі електроенергії Noordpool, в країнах Західної Європи тарифи ще нижче. Так, вартість електроенергії в країнах Бенілюксу становить 22,5 € за МВт-год, для французьких споживачів - 21,86 €, а німецьких - 19,95 €.

Методика нарахування тарифів досі обговорюється. Передбачається, що 50% прибутків від старої бази активів потребує реінвестування для модернізації електричної мережі. Якщо обленерго не будуть дотримуватися умов, це буде покарано значними штрафами. Такі заходи, як планується, зменшать витрати на електроенергію мінімум на 1%. При грамотному застосуванні методики RAB буде зменшений показник перерв рівномірно за 13 років. Планується зниження показників до наступного рівня: з 466 хвилин у містах та 960 хвилин у селах до 150 та 300 хвилин відповідно.