Патентний повірений Яна Кондратюк про торгову марку в назві міста

Різноманіття торгових марок вражає! У Базі даних зареєстрованих торговельних марок (далі по тексту – торгових) Укрпатенту можна знайти і досить звичайні позначення, що складаються зі поширених та часто вживаних слів. Так можна знайти і більш «екзотичні», із використанням іноземних слів чи зворотів. Є тут і такі знаки, які просто вражають, нагадують фантастичні фільми та змушують працювати уяву, так звані вигадані торгові марки. Але про них – не зараз.
Досить поширеною для реєстрації торгової марки є практика використання у її складі назви міста. Це можуть бути як маловідомі населені пункти, так і мегаполіси. Що ж, така прив'язка має свої переваги, оскільки популярність того чи іншого міста значно впливає на статус знака, що використовується. Головна небезпека у такому випадку – не загубитись серед ТМ, що теж прив'язані до певної місцевості. Тож, спробуємо розібратись, які ж саме міста нашої країни є найбільш привабливими для Заявників
Для досягнення мети такої перевірки ми обрали наступний алгоритм:
1) Використана база даних – офіційна БД Укрпатенту "Зареєстровані в Україні знаки для товарів і послуг".
2) Формування запиту до бази даних – пошук робився по слову у лапках (тобто, наприклад - "київ"), який використовується для пошуку чіткого співпадіння.
3) Мови запиту – кирилиця, українська та російська мови.
4) Статус позначень, які перевірялись – зареєстровані знаки для товарів і послуг.
5) Дата перевірки – 13.08.2020.

Міста-лідери у брендах
Перше місце у рейтингу популярності (хто б сумнівався!) займає наша столиця - місто Київ! Так, згідно з даними Бази даних Укрпатента, слово «КИЇВ» українською мовою присутнє у 216 торгових марках, у свою чергу «КИЕВ» російською присутнє у 88 знаках. Всього – 304 позначень з назвою столиці. Також додаймо, що у результатах явна перевага на користь державної мови!
Друге місце. На ньому досить неочікуваною йде «морська перлина» України – місто Одеса! На дату перевірки у базі зареєстрованих ТМ є 70 україномовних знаки зі словом «ОДЕСА» та 106 російськомовним із словом «ОДЕССА». Всього – 176 брендів
Третє місце з загальним результатом у 131 позначення і власником «бронзи» нашого змагання досить очікувано стає наша північна столиця – місто Харків.. Це місто майже зберігає умовний нейтралітет у мові брендів – 73 торгові марки зареєстровані українською та 58 - російською мовою.
Четвертим йде місто Дніпро з результатом у 95 зареєстрованих позначень. Виявлено 14 зареєстрованих позначень, які мають у складі російське слово «ДНЕПР», 64 - українське «ДНІПРО». Та плюс із словом «ДНЕПРОПЕТРОВСК» - 5 знаків, і «ДНІПРОПЕТРОВСЬК» - 12 знаків.
П'яте, але досить почесне місце, займає місто Лева – Лівів, а з загальним показником - 78 зареєстрованих позначень.. А результат - 76 знаків українською та лише 2 (!!!) російською мовою.

Дивне.
Якось не склалось з брендами у міст Донецьк і у Луганська, які мають однаковий результат у 17 однойменних зареєстрованих позначень у двох мовах. Той же Тернопіль ввійшов у 16 зареєстрованих позначень. А ось Івано-Франківськ якось не дуже виглядає – 3 позначення. Але, в зв'язку з останніми сумними подіями реєстрація деяких позначень з назвами міст України явно значно втратить свою актуальність.

Висновки.
Що ж, можна прослідкувати тенденцію: чим більше місто, тим частіше воно звучить у торгових марках України. Хоча, не слід відкидати такий важливий момент, як любов до свого міста, що яскраво проглядається на прикладі не найбільшої за чисельністю населення, але такої колоритної Одеси!

Тож, давайте любити і поважати свої міста та популяризувати їх у своїх знаках, а вони, у свою чергу, будуть зберігати пам'ять про нас !


© Адвокат, Патентний повірений Яна КОНДРАТЮК - ,http://tm.ua/, 2020