Сім років тому в Україні майже не було домашніх сонячних електростанцій (СЕС). А зараз фотоелектричні модулі встановили понад 22 тисячі родин. Головна причина стрімкого зростання - внесення у 2015 році змін до закону “Про альтернативні джерела енергії”. Тоді “зелений” тариф прив’язали до курсу євро, що дало можливість власникам установок ВДЕ продавати електроенергію за високими, більш-менш стабільними цінами. Зростаючий попит на будівництво сонячних електростанцій стимулював появу та швидкий розвиток компаній, що реалізують фотоелектричне обладнання, виконують монтажні роботи, спрощують процедуру оформлення “зеленого” тарифу. До фірм, які надають повний спектр таких послуг, належить, наприклад, Ecotech Ukraine.

Переваги і недоліки інвестування у сонячну енергетику

Власником побутової СЕС може стати будь-який домогосподар. На те, щоб виробляти струм, не потрібні дозвільні документи і реєстрація ФОП. “Зелений” тариф діятиме до 2030 року, а виплати за ним гарантовані державою. Панелі можна встановлювати на даху, фасаді будівлі, присадибній ділянці. Пристрої, що генерують електроенергію, не шкідливі для здоров’я і працюють не менше 25 років. Сонячна станція функціонує безшумно, не потребує складного, дорого обслуговування. Кожного року фотоелектричне обладнання дешевшає і стає більш продуктивним. Для порівняння: зараз сонячні панелі Ja Solar (Китай) потужністю 410 Вт коштують стільки ж, скільки модулі аналогічного виробника на 330 Вт три роки тому.

У той же час сонячна електростанція як бізнес-проект має певні вади. Ефективність установки напряму залежить від якості обладнання, правильності розташування та виконання монтажу. Фотомодулі з часом деградують: щорічно їх потужність зменшується 0,5-0,8%. “Зелений” тариф поступово знижується, а в деяких областях нарікають на несвоєчасні розрахунки за продану електроенергію. Сонячні модулі витримують серйозні снігові та вітрові навантаження, не бояться дощу, але можуть постраждати від пожежі, сильного граду. Сама установка є струмонебезпечною, тому електротехнічні роботи повинні виконувати фахівці. Системи кріплень з сонячними батареями можуть порушувати естетику будинку, зіпсувати ландшафтний дизайн.

Вартість, рентабельність і термін окупності СЕС

Сонячні електростанції бувають автономними, гібридними та мережевими. Під “зелений” тариф найкраще підходять останні. Вони дешевші за гібридні. А у автономної СЕС відсутнє підключення до центральної мережі, що унеможливлює віддачу зайвого струму. Максимальна дозволена потужність домашньої установки під “зелений” тариф - 30 кВт. Але прибуток може приносити і менша станція (від 10-12 кВт) за умови економного електроспоживання.

Зараз реалізація проекту “під ключ” обходиться у 22-30 тис. грн за кожен кіловат потужності. Чим потужніша станція, тим дешевше обладнання у перерахунку на 1 кВт. Вартість сонячних панелей для дому складає близько 50-60% суми витрат кошторису. Ще 15-18% припадає на мережевий інвертор - ще один важливий компонент, “мозок” установки. За монтаж та запуск СЕС прийдеться віддати 15-30 тис. грн. Іншими позиціями кошторису будуть: системи кріплень та захисту, конектори, кабель, лічильник е/е. Більше інформації про ціни на обладнання міститься на сайті https://eco-tech.com.ua/.

Прибутковість станції залежить від обсягів генерації та власного споживання. На виробіток обладнання впливає регіон розташування, орієнтація та кут нахилу модулів. У середньому по Україні СЕС потужністю 1 кВт генерує 1200 кВт-год на рік. Враховуючи, що “зелений” тариф для об’єктів 2020 року складає 447,76 коп/кВт-год (без ПДВ), заробіток з кожного кіловату потужності складатиме 5373,12 грн. Тобто станція на 5 кВт коштуватиме 150 тис. грн, щорічно приноситиме близько 26,8 тис грн, окупиться за 5 з половиною років. На СЕС потужністю 30 кВт і вартістю 660 тис. грн заробіток складатиме 161 тис. грн. Відповідно термін повернення вкладень зменшиться до чотирьох років.

Підсумуємо. Купити недорогі і якісні сонячні батареї в Україні стало простіше, що укупі з вигідним, гарантованим державою “зеленим” тарифом, сприяє розвитку домашньої ВДЕ енергетики. Зацікавленість у будівництві побутових СЕС обумовлена екологічністю і доступністю такого виробництва, малими витратами на обслуговування, високою рентабельністю та швидкою окупністю. Водночас несталість вітчизняного енергетичного ринку створює для потенційних інвесторів ризик недоотримати прогнозовані прибутки.