Обробкою землі людство займається вже більше 10 тисяч років, і за цей час було доведено, що розпушування землі та боротьба з бур'янами значно підвищують врожайність, а боронування дозволяє найбільш ефективно закладати насіння у грунт. Першими помічниками людини у боротьбі за родючість були плуг та ручна борона. Зараз же існують професійні грунтообробні машини, які полегшують працю аграрія та здатні впоратися з найскладнішими ділянками.

Сучасна грунтообробна техніка - це різні за розміром, потужністю та призначенням борони, розпушувачі, культиватори та інша техніка, яка здатна в рази збільшувати потенціал урожайності, здійснювати його механічну обробку, розпушувати ущільнений грунт, розрівнювати його, та виконувати ряд інших робіт.

Культиватори

Перш ніж вибрати культиватор необхідно визначитись з масштабами робіт. Усі культиватори поділяються на типи за вагою:

  • Надлегкі (до 15 кг) - призначені для обробки грядок, клумб та інших ділянок незначної площі. Вони заглиблюються у землю до 8 см, мають невелику ширину фрез, тож обробка таким агрегатом буде поверхневою.
  • Легкі (до 40 кг) - врізаються в на глибину до 18 см і можуть використовуватись для обробки м'якого грунту та підгортання рослин.
  • Середні (до 60 кг) - можуть обробляти землю на глибину до 28 см, у тому числі глинисту,і мають фрези шириною 40-85 см. Вважаються найбільш універсальними, проте для роботи з твердою цілинною землею непридатні через низьку потужність.
  • Важкі (понад 60 кг) - призначені для обробки великих ділянок землі, у тому числі з твердим грунтом. Ширина захвату до 125 см, а потужності вистачає для тривалих та складних робіт.

При виборі типу культиватора не слід думати, що чим більший розмір та потужність - тим кращий агрегат. Кожен тип інструменту має свої функціональні особливості. Перед покупкою варто визначитись із типом техніки, адже саме від цього залежить правильність грунтообробки у подальшому.

Також варто звертати увагу на такі моменти як кількість і види насадок, адже додаткова комплектація значно розширить спектр виконуваних робіт.

Борони

Дискові борони - універсальні знаряддя, що використовуються для основної та передпосівної обробки. Такі агрегати мають широку розповсюдженість серед аграріїв.

Для того щоб правильно вибрати борону варто чітко розуміти для яких цілей вона буде використовуватись. Дискові борони застосовують у трьох варіантах робіт:

  • Неглибока обробка - лущення після зернових або передпосівна обробка на глибину до 6 см.
  • Середньоглибока обробка - перемішування, подрібнення та підрізання середрьох кількості рослинної маси та бур'янів на глибину 7-15 см.
  • Глибоке дискування - перемішування, подрібнення та підрізання великої кількості рослинної маси на глибину до 20 см.

Для кожного типу робіт застосовуються відповідні типи знарядь, які відрізняються одне від одного за кількома параметрами:

  • діаметр диска;
  • форма диска;
  • тип кріплення до несучої рами;
  • тип розташування.

Найбільш універсальними агрегатами вважаються короткі дворядні дискові борони, які можуть успішно використовуватись як у літньо-осінніх (закладення рослинних залишків), так і у весняних (передпосівна обробка) польових роботах.

Купуємо вигідно

Дошка оголошень «Agro-Ukraine» - зручний онлайн майданчик, який щодня відвідує понад 30 000 продавців та покупців агропродукції та техніки з усієї України.

Тут можна знайти цікаві пропозиції від прямих постачальників та придбати грунтообробну техніку, в тому числі вживану, за помірними цінами.