Науково правова експертиза з’явилась доволі недавно, а на Україні набуло розповсюдження ще пізніше. Тим не менше, саме це явище стає більш ніж ефективним, коли заходить мова про вирішення неоднозначних, складних та рідкісних питань. До того ж для її проведення необхідно знати та вміти використовувати конкретні норми права. Це дозволяє не допускати очевидних помилок, особливо враховуючи, що науково правова експертиза повинна бути зроблена на високому рівні та з урахуванням юридичних тонкощів. Досягнути цього можливо тільки, якщо звернути увагу на професійні компанії, які займаються подібними питаннями та готові запропонувати свої послуги.

Що таке науково правова експертиза

Правова практика України тільки недавно представила цю галузь, тому багато хто з нею просто незнайомий. Ця процедура відноситься до наукових експертиз, та являється одним із їх різновидів. Щоправда, у такого способу проведення експертизи є особливість. Процедура направлена більше на практичну сторону питання, тобто, реалізацію правових норм.

Науково-правова експертиза має багато застосувань і дозволяє досягнути дійсно важливих цілей. Наприклад:

  • більш детально оцінити правову ситуацію, яка вимагає вивчення професіоналом та пошуком адекватного вирішення;
  • проаналізувати вплив правової системи на конкретне питання, та знайти, які правові норми можна застосувати відносно неї;
  • дати рекомендації для застосування правових норм, які будуть науково обґрунтовані.

Тобто, сучасна роль експертизи більш ніж вагома, особливо приймаючи до уваги наскільки суперечливим та складним є українське законодавство. Його застосування без допомоги спеціаліста може стати серйозним випробуванням. Тому кількість людей, які зацікавленні у отримані експертизи, постійно зростає. Її хочуть провести батьки, дитину яких по невідомій причині не беруть у навчальний заклад дошкільного типу. Також подібну процедуру хочуть зробити персони, які подають справу в апеляційний суд для повторного розгляду. Тому це завдання потрібно довіряти лише професіоналам, які зможуть його гідно провести.

Застосування науково-правової експертизи

Правова практика часто не може обійтись без науково-правової експертизи. Особливо якщо йде мова про випадки, коли важко витлумачити правові норми, або їх тлумачення не дає чітких директив. У такому випадку необхідність у експертизі є беззаперечною. Висновки, які ви отримаєте після проходження науково-правової експертизи, можуть доцільно вплинути на прийняття рішення у складній та неоднозначній ситуації, переконавшись у тому що воно буде у рамках закону.

Правова експертиза призначена для перевірки наданих документів на відповідність нормативним актам. Головна ціль подібної перевірки – це пошук порушень, які можуть бути по необережності допущені у документах, або причиною помилки може бути недостатня компетентність осіб, які готують папери. У деяких випадках такі порушення допускались навмисне, і на них потрібно звернути особливу увагу, щоб не допустити повторного правопорушення.

Юридична експертиза проводиться у наступних напрямках:

  • встановлює конкретне порушення того чи іншого законодавчого акту у досліджуваному документі;
  • аналізує окремі пункти договору, що стосуються порядку розрахунків, прав, обов'язків і відповідальностей сторін, що укладають договір, порядку дій у разі настання непередбачених обставин;
  • уточняє ступінь деталізації, розшифровує ті чи інші положення договору або контракту.

Практика виконання експертизи з’явилась відносно недавно у рамках українського законодавства. Вона використовується не тільки для вирішення суперечок всередині країни, але і для міжнародних судових інстанцій, які також можуть запросто використати висновки вітчизняних спеціалістів. Головне, щоб експерт, який робить висновки, був дійсно професіоналом своєї справи та розумів як вирішити проблему, з якою до нього звернулись. Сфера використання науково-правової експертизи ніяк не може бути обмежена правоохоронною чи судовою практикою, а є набагато ширшою. Ви можете звернутись за отриманням експертизи зі шлюбним договором, позовом, статутом підприємства, претензією та не тільки.