Гастрономія, як і будь-яка інша індустрія, має свої правила і дрес-код - набір правил, що стосуються правильного вбрання. Одяг - відмінний рекламний носій в будь-якій галузі. У разі гастрономічного закладу це дає ще більші можливості. Рекомендується розмістити великий логотип на фартусі офіціанта і більш витончений на грудях або комірі сорочки чи поло. Правильно підібране маркування підвищить престиж зовнішності співробітника і змусить клієнтів запам'ятати назву закладу. А купити спецодяг в Києві ви можете на https://anvigroup.ua/ua/spetsodyag - сайті компанії АНВІ ГРУП.

Як одягнути офіціанток?

Власники дуже часто задаються питанням, чи варто вибирати офіційний одяг співробітника, чи можна трохи відійти від звичайної схеми білої сорочки і темних брюк. Все залежить від специфікації приміщення. Якщо ви не керуєте престижним рестораном, можете сміливо купувати менш офіційні сорочки, поло або навіть футболки. Безсумнівно, комфорт є найбільш важливим фактором. Одяг не повинен стримувати руху офіціанта і в той же час має бути акуратним. Крім того, варто забезпечити узгодженість уніформи для всіх співробітників.

В разі більш традиційних закладів, справа стає більш складною. Основою є сорочка хорошого крою, переважно бавовняна, яка дозволяє тілу дихати при роботі в постійному русі. Додатковим елементом є краватка-метелик або краватка, яка підкреслить формальний характер одягу, а також елегантний жилет.

Нижня частина одягу складається в основному з чорних штанів і взуття. Але пам'ятайте, що крім акуратності зручність використання одягу значно впливає на якість роботи.

Останнім елементом, що з'єднує обидва гастрономічних стиля, є фартух. Добре якщо він має кишеню для блокнота і ручки. Крім того, він в деякій мірі захищає одяг від неминучих наслідків розливу або перевертання напоїв або їжі.

Цікавий факт: офіціантки, одягнені в червоні сорочки, отримують чайові в середньому на 20% вище, ніж ті, які одягнені в білі або чорні.

Бармен, бариста...

Людина, що працює за барною стійкою, не сильно відрізняється по одягу від людей, які мають прямий контакт з клієнтом. Хоча в цьому випадку хорошим вибором буде класичний фартух, який забезпечує повний захист одягу від бруду, що в разі людей, які готують коктейлі або кави, неминуче.

Кухар

Хоча він не контактує з клієнтами, до нього застосовуються деякі правила. Основний елемент - халат шеф-кухаря, незалежно від того, чи працює він на закритій кухні, чи готує перед гостями. Важливим елементом також є головний убір, який з санітарних міркувань необхідний для роботи на кухні. Можна надіти класичні капелюхи шеф-кухаря або дати їм свободу вибору, наприклад, бейсболку чи бандану. Це допоможе уникнути потрапляння волосся на тарілку. Будь-який головний убір неодмінно виконає своє завдання.

Варто звернути увагу на взуття, важливо, щоб у нього була неслизькою підошва і вентиляційні отвори, які дозволяють ногам дихати. Варто інвестувати в взуття з носком, який захищає ноги від ударів.