опалубка

Використовуючи техніку монолітного плавлення в будівництві, можна спроектувати фундамент і побудувати інші значущі концепції приміщень. Щоб здійснити заливку бетонної маси для початку необхідно приготувати форми - опалубні конструкції, виготовлені з різних матеріалів. Для цього підходить будівельна фанера. На сайті budhub.in.ua ви знайдете опалубку з фанери від різних виробників.

Переваги фанери

Фанера для опалубки оптимальний спосіб зведення бетонних конструкцій, як при заливці фундаменту, так і підлоги, і стін. Відрізняється економічністю, а її конструкції мають мінімальну вагу.

Переваги фанери:

  • форми відрізняються високою міцністю і не прогинаються під вагою розчину;
  • не потрібно додаткових утримуючих елементів;
  • відсутність швів і стиків, відполірована поверхня;
  • оперативне встановлення і розбирання.

Всі ці переваги відносяться до матеріалу вищої якості, стікого до вологи. Стійкість до впливу хімічних речовин забезпечує додатково покриття, що особливо важливо, оскільки іноді в розчин додають пластифікатори. У багаторазових опалубних конструкціях застосовується водостійка фанера.

Види фанери

Існують різні матеріали, основною відмінністю яких є клейовий композит, який використовується в процесі виробництва.

ФК

При виробництві сировини використовується клей на основі карбаміду, який містить формальдегіди. Рекомендуються для змінних опалубних конструкцій. Плити менш вологостійкі, ніж фанера для опалубки ламінована (18 мм). Але при акуратній роботі, кількість застосувань збільшується від 20 до 25 разів.

ФБА

Матеріал складається з шпонових шарів, що з'єднуються альбуміназойним клейовим складом. Сировина екологічно чиста і схвалена до використання всередині приміщення. Але фанера цього виду мало придатна в якості опалубки, оскільки не витримує вплив вологи.

ФСБ

При виробництві водостійких листів фанери застосовується клей на основі фенолу формальдегіду, що надає міцність і здатність протистояти волозі. Характеризуються високою зносостійкістю. Кількість використання - 35 або 43 робочих циклів. З недоліків варто відзначити, що фанера ФСБ придатна для зовнішніх робіт, так як при змінній температурі і надмірній волозі клей може виділяти фенол.

Правила вибору фанери

Якщо ви не впевнені, який матеріал купити для опалубки, деякі поради допоможуть вам у виборі.

Товщина матеріалу. Остаточна пряма ціна залежить від цього індикатора. Але якщо фанера занадто тонка, панелі опалубки згинаються під тиском, створюваним бетонним розчином, що призведе до її руйнування. Підійде фанера товщиною не менше 1 - 1,2 см; В разі заливки товстим шаром рекомендують використовувати ламіновану фанеру 18 - 20 мм.

Клас матеріалу. Найдорожчим матеріалом вважається «екстра». Зразки від I до IV. Матеріал повинен бути обраний з урахуванням передбачуваного використання. У більшості випадків це I і II клас матеріалу з високим рівнем міцності.

Склад. При покупці зверніть увагу не тільки на клейовий склад, а й на матеріал шпону. Більш поширені хвойні сорти або береза, що виділяються невисокою ціною. Дорога сировина виготовляється з модрини і ялиці. У зв'язку з цим вибирайте надійні і дорогі матеріали, здатні витримати велике навантаження, якщо передбачаються складні умови експлуатації.

Поверхня матеріалу. Кращим варіантом служать гладкі і однорідні листи, які дозволять прискорити роботи по демонтажу і подальшому застосуванню.

Країна виробництва. Сьогодні затребувані матеріали вітчизняних і китайських виробників. Фанера з Китаю набагато дешевша і використовується в якості економ варіанту при будівництві малоповерхової будівлі або споруди з невеликими архітектурними формами. Як правило, фанера такого типу витримує обмежену кількість циклів, але це виправдовує витрати.

При збільшених обсягів робіт рекомендується купувати вітчизняні матеріали. Для додаткового захисту і вологонепроникності виробів з фанери, рекомендується використовувати спеціальні мастила - бар'єрні або хімічно активні.