Вдруге протягом 2021 редакція STATUS QUO зустрічається з очільником Північно-східного міжрегіонального територіального управління АРМА. Наразі територіальне управління очолює Наталя Азаренкова, і саме вона розповідає нам про підсумки діяльності Північно-східного міжрегіонального територіального управління АРМА за друге півріччя 2021 року.

- Пані Наталя, на вас покладено тимчасове виконання обов’язків начальника Північно-східного міжрегіонального територіального управління АРМА, які завдання поставлені?

- Я тимчасово виконую обов’язки начальника Північно-східного міжрегіонального територіального управління АРМА з серпня 2021 року, однак працюю в управлінні досить давно, щоб розумітися на специфіці цього органу, його щоденній роботі та стратегічних цілях. Моїми завданнями, як і завданнями будь-якого керівника, є забезпечення стабільної роботи органу, завершення розпочатих проєктів, подальший розвиток, підвищення результативності.

- Про завершення яких проєктів іде мова?

- У другому півріччі 2021 року зусилля нашого територіального органу були зосереджені на взаємодії з органами досудового розслідування, органами прокуратури; співпраці з бізнесом; інформуванні молодого покоління про державну політику у сфері виявлення та розшуку, управління активами.

Взаємодія з правоохоронними органами - це запорука виконання обов’язку держави із забезпечення збереження арештованого активу до моменту його конфіскації або повернення законному володільцю, повернення злочинно здобутих активів, співпраця з бізнесом - це ефективне збереження арештованих активів, інформування молоді - успішне функціонування нашого органу в довгостроковій перспективі.

- Які заходи вжито у напрямі взаємодії з органами досудового розслідування?

- Нашим управлінням започатковано практику проведення круглих столів на базі обласних, окружних  прокуратур із залученням відповідних органів досудового розслідування. До прикладу, такі заходи у жовтні - листопаді проведені на базі Луганської, Сумської, Харківської обласних прокуратур, загалом у другому півріччі 2021 року проведено 19 таких заходів.

Співпраця у форматі круглих столів дозволяє інформувати про алгоритм роботи Агентства у сфері розшуку та управління активами, а також обговорити незрозумілі, проблемні питання із "безпосередніми споживачами послуг АРМА" - слідчими, прокурорами. 

Варто зауважити, що такі зустрічі - це фундамент для розбудови стадії кримінального процесу "планування перед арештом". Планування перед арештом передбачає надання консультацій правоохоронним органам на предмет ефективного управління певним активом. В українському законодавстві немає процесуальної стадії, подібної до планування перед арештом, проте важливість таких заходів підтверджена досвідом багатьох іноземних країн та реаліями діяльності Агентства.

На сьогодні результатами проведеної роботи є надходження до АРМА 154 запитів на виявлення та розшук активів від правоохоронних органів, що на 20 відсотків більше у порівнянні із І півріччям 2021 року, передача в управління АРМА зерна кукурудзи, корпоративних прав та нерухомості на Сумщині, залучення представників АРМА до участі у судових процесах про скасування арештів/передачу активів в управління АРМА. 

- Як бізнес ставиться до діяльності АРМА?

- Настрої суперечливі, в залежності від статусу учасника у кримінальному провадженні. 

Регіональне відділення всеукраїнської громадської організації "Український союз промисловців і підприємців", "Асоціація фермерів та приватних землевласників Харківської області", представники компаній з управління активами, нерухомістю, малий та середній бізнес, з якими проведено зустрічі та роз’яснено ризики та переваги державно-приватного партнерства, позитивно сприймають інвестування у арештовані активи, готові допомагати державі в управлінні такими активами.

А от представники власників майна, яке арештовано, мають ворожі настрої. Під час одного з судових засідань, на якому слухалось клопотання про передачу майна в управління АРМА, адвокат, представник власника арештованого майна сказав: "АРМА, яке бажає продати наше майно? Таке про вас чули…". Тож, бояться, як чорт святої води, бояться, бо не розуміють усього функціоналу АРМА, того, що завдання АРМА - зберегти арештоване майно, мінімізувати витрати держави та втрати власника, і у випадку скасування арешту - повернути майно законному власнику.

- Тобто, ознайомлення з діяльністю АРМА молодого покоління - це виховання правників нової генерації?

- Так. АРМА має дуже широкі повноваження: збір інформації про фізичну, юридичну особу з метою накладення арешту на її майно; управління арештованим майном, яке фактично передбачає обмеження права власності співмірне з позбавленням особи майна до вироку суду. Такий функціонал викликає ґвалт емоцій у правників, які виховувались та виховуються в дусі "захисту державою конфіденційної інформації про особу", "недоторканості права власності в Україні", у кращих традиціях Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, хоча для інших країн такі явища є цілком прийнятними та зрозумілими. 

Українському суспільству слід виховати покоління, яке буде сприймати такий правопорядок як правомірний наслідок арешту майна та ставитися до обмежень права власності позитивно, більш того, вважаю, що держава повинна забезпечити такий рівень збереження арештованого майна, щоб мати тенденцію до збільшення кількості добровільних передач активів в управління АРМА.

На сьогодні, у вищих навчальних закладах про АРМА не розповідають.

Північно-східне МТУ АРМА вживає заходів щодо поінформованості здобувачів вищої освіти про реалізацію державної політики у сферах діяльності АРМА. 

Так, у четвертому кварталі 2021 року на базі Юридичного факультету Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди проведено круглий стіл за участі представників Північно-східного МТУ АРМА, науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти на тему "Проблеми законодавчого регулювання державної політики у сфері розшуку та управління активами, повернення злочинних активів".

За підтримки Національного антикорупційного бюро України та Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбувся Всеукраїнський антикорупційний муткорт 2021, участь у якому в якості суддів взяли представники нашого управління.

Для більш глибокого усвідомлення молоддю факту існування, причин і небезпечного характеру корупції та створюваних нею загроз, в Міжнародний день боротьби з корупцією на базі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого спільно з Харківським територіальним управлінням НАБУ для здобувачів вищої освіти проведено освітній захід.

Крім того, у грудні цього року між Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого та АРМА підписано меморандум, який передбачає проведення конкурсів з метою стажування талановитих студентів Університету, реалізацію інноваційних освітніх заходів (майстер-класи, практичні семінари, відкриті лекції, тренінги тощо).

Ми впевнені, що виховання молодого покоління з нульовою толерантністю до проявів корупції – важлива складова побудови правової держави та громадянського суспільства.

Отож, маємо змогу на практиці спостерігати, як на довгій дистанції проростають посіяні нами освітні зерна.

- А щодо планів на 2022 рік?

- Північно-східне МТУ АРМА функціонує з 2019 року. З кожним роком збільшуються показники діяльності управління, АРМА в цілому. Плануємо не збавляти темп: поглиблювати взаємодію з органами досудового розслідування та прокуратурами, судами, вести діалог з адвокатською спільнотою, вищими навчальними закладами, проводити освітні заходи зі здобувачами вищої освіти та бути якомога прозорішими у своїй діяльності перед громадськістю.